Het frustrerende aan fitness (ok, de hele fittie lifestyle) is dat échte resultaten heel.veel.geduld. vereisen. Om jouw doelen te halen moet je dag in dag uit bezig zijn met voeding, training, rust, herstel, het afwegen van keuzes en ook daadwerkelijk de goede keuzes maken.

Het leuke aan fitness is dat je het daarom helemaal zelf in de hand hebt. Je kunt niemand de schuld geven van achterblijvende resultaten, en doorloopt dit traject helemaal zelf. Of met een coach. Maar toch. It’s you versus you.

Wanneer zie ik resultaat?

De vraag die ik heul vaak krijg is ‘wanneer er nu eigenlijk wat zichtbaar wordt van al het harde werk’. Kijk, en daar heb ik wel een aantal antwoorden op. Ik geef je drie redenen waarom je nog steeds geen resultaat ziet. How bow dah.

Geen rust

Newbies staan vaak twee uur per dag in de gym, denkende dat meer gym-uren altijd beter zijn dan minder. Maar niets is minder waar. Juist in het begin, als je nog niet zo getraind bent en je lichaam nog steeds veel last heeft van krachttraining, is het juist erg belangrijk die rust te nemen. En met rust bedoel ik niet dat je de hele dag op je glutes moet gaan zitten, maar van niets naar vijf of zes trainingen per week word je niet beter. Eerder slechter, met risico op (flinke) blessures, en als je niet uitkijkt overtraining als gevolg.

Gun jezelf die rust. Zorg voor die overcompensatie zodat je ook daadwerkelijk sterker wordt maar luister.naar.je.lichaam. That coming from me is inderdaad bijzonder want ik neem te weinig rust maar mijn lichaam is wel wat gewend.

Overigens: ook als je geen newbie bent, is meer dan 60 minuten (netto – dus zonder selfies en whatsappen) trainen zonde van je tijd. Na een uur maakt je lichaam meer cortisol (stresshormoon) aan wat jouw resultaten simpelweg in de weg zal staan.

Rust roest

Waar ik net vertel dat je voldoende rust moet nemen, is die rust tussen jouw sets niet minder belangrijk. Een set doen, kletsen, drinken, ff een selfie en even knipogen naar bae in het squatrack: leuk, maar niet handig. Zorg ervoor dat je je hartslag lekker hoog houdt en minimaliseer de rust tussen je sets.

Dit houdt dus niet in dat je iedere oefening als superset moet doen en door de gym sprint als een soort kip zonder kop, nee, maar 60-90 sec rust tussen – al dan niet paired – de sets is prima. Net iets langer nodig? Ook goed. Maar als je een samenvatting van jouw weekend kunt vertellen aan je gymbuddy én 23 selfies kunt maken inbetween sets neem je te veel rust. Zonde.

Progress meten

Iedere kleine stap vooruit is progressie. Zelfs de stappen die je terug doet, en daarna weer vooruit tellen mee als progressie. Trust me. Maar je kunt ook te snel, te veel willen zien. Als jij iedere dag op de weegschaal gaat staan, zul je zien dat deze iedere dag wat anders aangeeft. Denk aan stress, vocht, hormonen (hallo maandelijkse fissa) etc. Ik zeg altijd dat de weegschaal geen goede graadmeter is van jouw vooruitgang, maar in the long run is dat natuurlijk wel zo.

Besef echter goed dat niet alle progressie zichtbaar zal zijn op die weegschaal. Kies liever voor een meetlint of nog beter: foto’s (iedere keer zelfde licht, ondergoed en plek / houding) en kleding die al dan niet losser gaat zitten. Niet iedere week wegen, niet iedere dag, maar begin eens met een keer per twee weken.

My point is: jouw resultaten van jouw harde werk heb je zelf in de hand. Ga je dit direct zien na een week? Nope. Na twee weken? Nope. Drie, vier weken? Ja, misschien. Na zes weken zou je wel echt verschil moeten merken – als je in een tekort zit – dat je kleding losser gaat zitten. Niet het geval? Wees dan eens eerlijk naar jezelf. Ben je echt (écht) serieus bezig met je doelen? Ook in het weekend? Haal je iedere dag je macro’s, je trainingen, ben je gefocust genoeg? Top. Dan zit dat goed. En dan komt het resultaat echt vanzelf.

Zie je nu geen resultaat? En je bent echt, echt serieus met je doelen bezig, dag in dag uit; check dan eens of je voeding wel klopt. Je rust klopt en je trainingen on point zijn (kun je nog steeds verzwaren? Al dan niet met een halve kilo per week?)

Verlaag je calorieën, verhoog het volume van je sets en neem.meer.rust. En misschien nog wel belangrijker: heb geduld. Zo lang je eerlijk bent naar jezelf over de moeite die je doet voor het halen van je doelen, dan is geduld het enige wat je moet toevoegen aan je harde werk.

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout