Yeah about that. Bodyshaming bedoel ik.

Nu ik heel veel minuten spendeer op een stilstaande fiets, heb ik ook heel veel tijd om alle domme dingen te lezen op het wereldwijde web. Dit doe ik dan ook graag, en zo volg ik ook met een half oog de Olympische Spelen. Zo zat ik met popcorn (niet echt) het kort geding van Van Gelder te volgen wat mijn aandacht echter niet lang vasthield, want ik stuitte op twee andere berichten die ik eerlijk gezegd schandaliger vond.

De een ging over een ‘te dikke’ turnster, een ander over een niet fit ogende zwemmer. Beide kregen enorm veel aandacht, en dat had alles te maken behalve met hun prestaties; hoe goed of minder goed die ook waren.

Ok. Hence het feit dat beide atleten er niet hetzelfde uitzien als hun mede-atleten, staan ze volgens mij nog steeds op de Olympisch Spelen. En jij en ik niet. But there’s more.

Er gaat namelijk geen dag voorbij zonder een nieuwe achterlijke trend op het gebied van bodyshaming. Denk aan thighgaps, ab-cracks, bikinibridges, thigh brows en I don’t know the F wat nog meer.

En dat vind ik erg. Maar wat ik nog erger vind, is dat we en masse online onze foto’s delen waarbij we bijna smeken om goedkeuring. Vaak gaan deze foto’s gepaard met berichten dat men het ‘doodeng’ vindt om die foto te posten (waarop vaak een meer dan goed lichaam staat), daaronder duizend reacties met applaus, en de volgende foto een opgeluchte selfie met de ‘OMG thank you so much voor de lieve reacties op m’n vorige posts’. Ja. Ok. Thanks.

Let wel, hiermee wil ik niet zeggen dat ik het niet toejuich om te laten zien ‘dat we zo lekker in ons vel’ zitten (want yay you), maar waarom the fuck móeten we dat doen? Het feit dat wij willen laten zien, of dit blijkbaar zo voelen, dat wát we doen of hoe we er uit zien (hoe dat dan ook is) écht écht OK is.. is dat niet veel zorgwekkender dan alle bodyshaming of hashtag bodygoals bij elkaar?

Ik ben tegen iedere vorm van bodyshaming en -hating. En ik ben, bij deze, ook tegen iedere vorm voor het vragen van aandacht voor ‘die dappere vrouw die volgens de gezondheidsnormen wat te zwaar is, of te licht, of te whatever’ en tóch een bikini draagt.

Laten we al die onzin géén aandacht meer geven en gewoon lekker foto’s posten en elkaar steunen. Zero bodyshaming tolerance beleid. Laten we – heel soms – vooral onze mond houden.

Tenzij jij hier ook iets over wil zeggen, dan mag dat, in de comment section onder mijn blog .

Einde rant.