Steeds vaker zie ik het voorbij komen, meiden (en ook jongens) die ’s ochtends vroeg hun cardio inplannen. Bikkels vind ik het, en ik juich het alleen maar toe want, <i>YES</i> meer ochtendsporters. Maar het maakte me wel nieuwsgierig, is ochtend cardio dan zo veel beter dan avond cardio? Of maakt het helemaal niks uit. Ik ging op onderzoek uit!

Is cardio op een nuchtere maag beter dan cardio in de avond?

Ochtends als je wakker wordt is je maag nog leeg, je hebt de hele nacht niks gegeten (als het goed is, haha). Wat ik veel lees is dat je lichaam hierdoor meteen over zou gaan op het verbranden van vet als je je cardio in de ochtend doet. Dit klinkt logisch, maar toch is het wat ingewikkelder. Zou fijn zijn, anders konden we gewoon tot een uur of 12 niks eten, heel veel sporten en dan waren we binnen <i>no-time</i> zo slank als iets. HA, die vlieger gaat niet op.<br>Je lichaam is je daar te slim af. Afvallen of aankomen is namelijk een constant proces, waarbij het resultaat over een langere periode telt. De energiebalans is hierin altijd leidend. Dat betekent dus simpelweg dat wanneer je wil afvallen, je ervoor moet zorgen dat je aan het eind van de dag minder calorieën binnen hebt gekregen dan dat je hebt gebruikt, of wat extra cardio hebt gedaan om een negatieve energiebalans te creëren. <i>Simple as that</i>! (Let wel op, ook in rust heeft je lichaam energie nodig om te functioneren!)

Is cardio dan wel noodzakelijk?

Laten we voorop stellen dat je vooral moet doen waar jij je goed bij voelt. Heb jij geen zin om uren in de sportschool op de loopband te staan, doe dat dan niet. Ga jij liever lekker buiten wandelen, een rondje fietsen en samen een work-out doen in het park met je vriendin. <i>DO IT</i>!

Wil je afvallen, dan zul je wel keuzes moeten maken. Zoals ik al aangaf is de energiebalans leidend wanneer je een bepaald doel hebt. Dit geldt overigens ook voor mensen die willen aankomen. Wanneer je meer energie verbruikt dan dat je aan energie binnenkrijgt dan val je af. Je kunt ervoor kiezen om dit tekort te creëren door cardio toe te voegen aan je dagelijkse routine, maar je kan dit tekort ook creëren door minder te eten. <i>You choose</i>!

Dit betekent niet dat je per direct moet overgaan op een zwaar crash-dieet, begrijp me niet verkeerd. Maar kleine veranderingen kunnen vaak al veel betekenen.&nbsp;Hoe je het ook wendt of keert, aan het eind van de dag, week of maand is de energiebalans wat telt en voeding speelt daarin een belangrijke rol.<

Doe je cardio dus vooral op een moment dat jij dat wil. Wanneer jij er vrolijk van wordt en wanneer jij je er het beste bij voelt. Hoppa!

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout