Angst. Meestal onbewust, maar soms ook bewust, is angst datgene wat ons tegenhoudt. Gisteren had ik weer een coachingsgesprek met een super enthousiast meisje, maar ik merkte meteen dat zij door angst nog niet naar een volgende fase in haar leven kan gaan.

Het ondernemen gaat met ups & downs. Gelukkig voel ik me vaak in de “up” want ik ben van mezelf altijd erg enthousiast, werk hard en praat veel, waardoor ik zorgen vaak meteen kan uiten en advies kan ontvangen. Alleen je leven kan niet alleen maar in de “up” zitten, bij mij dus ook niet. Dat was wellicht al duidelijk geworden na deze blog, maar daar wil ik je vandaag in deze blog ook nog iets over vertellen.

Jezelf tegenhouden

Het is niet mijn omgeving die me tegenhoudt bij het najagen van mijn dromen. Het zijn niet mijn vrienden of vriend die me tegenhouden bij het najagen van mijn dromen. Ik ben het gewoon zelf. Ik houd mezelf tegen om verder te komen en mijn dromen na te jagen.

Hoe stom eigenlijk hé? Je doet dit natuurlijk niet bewust, maar het gaat nu eenmaal zo. En weet je waardoor het komt? ANGST… Het is zo super frustrerend om dat te voelen, vind je ook niet? Je raakt in een negatieve spiraal en je komt er niet meer uit. Dat heb ik al een paar dagen.

Tijd voor een blogje dacht ik daarom. En echt niet om aandacht te vragen of te hopen op berichtjes van “aaaah, komt wel goed schatje”, maar juist om te laten zien dat ik het ook heb. Gewoon even een eye opener om te laten zien hoe je je angst kunt herkennen en om mezelf, en jou, een paar tips te geven hoe daarmee om te gaan.

Soorten angsten

Er zijn verschillende soorten angst. Op het internet kun je er nog meer over lezen en via deze link vind je boeken die je kunnen helpen.

– Sociale angst
– Paniekaanvallen
– Faalangst
– Fobieën
– Dwangstoornissen
– Posttraumatische stress-stoornis

Als je meer informatie wilt over dit soort angsten, lees dan vooral even deze bron. Ik merk zelf dat ik de afgelopen week onwijs last heb gehad van faalangst maar ook dat ik nu even lijd aan sociale fobie.

Faalangst

Mensen zeggen me vaak “Joh je hebt van je passie je werk kunnen maken, waar maak je je zorgen om?” Nou precies wat je zegt: van mijn passie mijn werk gemaakt. En wat nou als het niet meer mijn werk kan zijn? Eigenlijk heb ik een super eng beroep. Mijn onderneming draait om mij. Ik als persoon. Dear Good Morning dat ben ik. Ik zorg voor enthousiaste ochtenden, ik zorg voor die ochtend-selfies. Worden mensen mij nou nooit moe?

Eens in de zoveel tijd overheerst die faalangst. Het heeft niet zozeer direct een reden, maar komt voort uit een opstapeling van drukke weken, zenuwen voor grote projecten, zenuwen voor mijn wipeout event. Dan ineens komt er een soort klap. Ik word wat stiller, maak me over alles druk en heb het idee dat niemand me meer mag. Niet zozeer alleen met Dear Good Morning, maar ook op privégebied. Houdt mijn vriend nog wel van me? Heb ik nog wel vriendinnen? Vinden ze me nog wel aardig? Stel ik ze niet teleur? En mijn ouders dan? Zijn die nog wel blij? Gosh… ik kan mezelf gek maken.

Herkenbaar die angst?

En dan… krijg je zo’n moment dat je bijvoorbeeld je vriendin twee dagen niet spreekt. Tsja, dan maak je het in je hoofd alleen maar erger. Een soort bevestiging aan jezelf geven dat je gelijk hebt dat je vriendin je niet meer mag, want je hebt al twee dagen geen contact gehad. Terwijl het bij mij heel normaal is om sommige mensen soms langere tijd niet te spreken i.v.m. drukte. Faalangst overheerst de laatste tijd en ik word er gek van.

Bang voor negatieve reacties

“Als je last hebt van een sociale fobie of sociale angststoornis, ben je in sociale situaties bang om negatief beoordeeld of afgewezen te worden door anderen. Verjaardagen, feestjes en vergaderingen ga je bijvoorbeeld het liefst uit de weg. Ook kan het zijn dat je bang bent om te spreken voor een groep (bron).”

Ik ben altijd bang voor negatieve reacties. Bij een bloggers-event of bij mijn eigen events. 1,5 Jaar geleden had ik hier ook enorm last van, toen er een blog over mij werd geschreven (door een andere blogger) waarin stond dat ik mijn volgers slecht beïnvloedde. Ik heb weken gejankt en ik bleef maar tegen mezelf zeggen dat niemand mij meer mocht en dat ik beter kon stoppen met Dear Good Morning. Zo frustrerend dat je dan niet meer helder kunt nadenken en jezelf alleen maar gek maakt!

De laatste dagen lig ik ook wakker en heb ik angsten om afgewezen te worden en om grote fouten te maken. Ik heb woensdag nieuwe opnames van mijn Basic Fit-project. Super tof en de afgelopen twee keren stond ik echt te stuiteren. Nu denk ik alleen maar: ben ik wel goed genoeg? Stel ik ze niet teleur? Dat ga ik vast doen ja!

Aargh, TIPS!

Man, man, man, soms is het leven gewoon even SUPER irritant en kun je niet meer helder nadenken. Die angsten zijn super KAK en toen ik gisteren met het meisje zat om haar te coachen schreeuwde ik het bijna uit: “Jij zit jezelf in de weg!! Niemand anders, alleen jouw eigen grote angst zorgt dat je nog geen stappen hebt genomen ” Met dus meteen een eye opener voor mij… Lienke, je hebt de laatste dagen ook teveel angsten.

– Praat met mensen over je angst
– Omarm je angst en wees niet boos op jezelf dat je angsten hebt
– Teken met kleur op papier datgene waar je bang voor bent en zorg dat je daar juist extra energie uithaalt (tip van mijn mama)
– Stop met die negatieve sleur. Hoe? Lees hier mijn blog erover.