Deze maand een CWB Blog van Esther, onze favoriete fulltime voedingswetenschapper, parttime fitgirl en Bourgondiër op de uren die er dan nog overblijven. Maar kan
dit eigenlijk wel? Fit zijn, strak in je velletje én genieten van een wijntje en kaasje op zijn tijd? Hier haar visie op het geheel.

Kun je tegelijkertijd een bourgondiër en
een fitgirl zijn?

Op social media
vliegen de foto’s voorbij van sportende dames met hun strakke lichamen en
bijbehorende sixpacks. Niet alleen posten deze dames allerlei selfies in de
gym, maar ook foto’s van allerlei healthy foods. Als rasechte bourgondiër vraag
ik me dan altijd af of die meiden echt altijd zo’n streng regime hebben of dat
ze ook met enige regelmaat uit de ban springen met een lekker kaasplankje en
een wijntje of een lekkere hamburger. Kortom, is het mogelijk om zowel een
fitgirl als een bourgondiër te zijn?

Ook al ben ik trots op mijn lichaam, soms
roepen die überstrakke lichaampjes weleens wat jaloezie bij mij op. Dan betrap
ik mezelf erop dat ik denk; had ik ook maar zo’n sixpack, misschien moet ik het
toch maar weer eens proberen. Je zou denken dat met mijn achtergrond (diëtist
en voedingswetenschapper) ik weet als geen ander om dit doel te bereiken. Maar
ja, iets weten en het daadwerkelijk uitvoeren zijn twee hele verschillende
dingen. Vaak werp ik na een dag de handdoek al in de ring omdat ik;
1. de ‘s
werelds meest slechte dieëter ben (als iets niet “mag” dan is dat het enige
waar ik aan denk de hele dag),
2. naast een fitgirl ben ik een rasechte
bourgondiër. Wat kan ik genieten van lekker eten en drinken! Voor mij gaan
feestelijke gelegenheden dan ook hand in hand met lekker (niet heel gezond)
eten en het daarbij behorende wijntje.

Toen ik de meiden van chicks with barbells
ontmoette in de gym, kwam ik erachter dat we niet alleen een gezamenlijke
passie voor crossfit hadden, wij zijn ook allemaal dol op lekker (en vooral
veel) eten en drinken. Ons vaste vrijdagavond ritueel was om ons eerst in het
zweet te werken in de gym en erna los te gaan in onze favo hamburgertent of de
foodhallen met een lekker wijntje of gin tonic en erna dansjes te gaan doen bij
friendszone. En ja hoor, ook wij belanden meer dan eens in de shoarmatent in de
vroege uurtjes na het dansen. Begrijp me niet verkeerd, ook wij moeten keihard
werken voor een strak lijf en daarom sporten we doordeweeks bijna elke dag en
eten we gezond maar in het weekend willen we volop genieten van onze
welverdiende vrije tijd, en die brengen we het liefst in leuke restaurantjes en
bars door.

Wat wil ik hiermee zeggen? Dat lekker eten en fit zijn heel goed samen gaan, wij van chicks with barbells zijn daarin het perfecte voorbeeld! We vinden het belangrijk om lekker in ons vel te zitten en dit bereiken wij door veel te sporten met elkaar, maar ook door lekker te genieten van eten en drinken! Fit zijn betekent niet perse dat je die sixpack hoeft te hebben. Het betekent dat jij je sterk en fit voelt, zowel lichamelijk maar vooral ook mentaal en dat je tevreden en gelukkig bent met jezelf! Wij weten als geen ander dat dit soms best een uitdaging kan met alle perfecte plaatjes op tv en social media. Als je op het moment niet helemaal tevreden bent met je lichaam, probeer jezelf niet teveel te ontzeggen en ga vooral geen extreme diëten te volgen. Denk eraan; “hardlopers zijn doodlopers”, dat is echt waar! Probeer in plaats daarvan stapje voor stapje een ongezonde gewoonte voor een gezondere gewoonte in te ruilen zodat het onderdeel wordt van je leefstijl, dat is de manier waarop je de eeuwige afvalstrijd het langste volhoudt! Zoek daarnaast lieve en positieve mensen om je heen waarmee je lekker kan sporten maar ook waarmee je kan lachen, huilen en leuke dingen mee kan doen. Kortom, keep your head up high, find your tribe en blijf in jezelf geloven!