Stel, je loopt al een tijdje hard. En stel, je vindt dat leuk. Je vindt het zo leuk dat je eigenlijk wel eens keer wat verder wil lopen, misschien zelfs wat verder én wat sneller. Maar je kunt je niet voorstellen dat jij 21 kilometer kunt hardlopen en al helemaal geen 42. Wat doe je dan?

Weet je wat je dan moet doen? In het diepe springen. Schrijf je – afhankelijk van je basis – in voor een halve of een hele marathon in het najaar. Doe het! Vanaf nu heb je een half jaar de tijd om toe te werken naar die afstanden waarvan je nu nog denkt dat ze onhaalbaar zijn.

Denk eens terug aan het moment dat je voor het eerst je hardloopschoenen aantrok en een stuk ging lopen. Denk eens aan hoe kapot je toen ging. Kon je je op dat moment voorstellen dat je ooit met gemak vijf of tien kilometer zou kunnen hardlopen? Nee, hè? Maar als je nu tien kilometer kan hollen, zal twaalf toch ook wel lukken? En als je die afstand twee keer hebt gelopen is veertien toch ook niet onhaalbaar? Dat is al bijna een Zevenheuvelen- of Dam tot Damloop. Klein stukkie doorbijten en je loopt een halve marathon. Zo simpel is het!

Wie lekker de tijd neemt om de afstanden op te bouwen en in het komende half jaar zijn of haar trainingen verrijkt met interval- of andere snelheidstraining, gaat versteld staan wat er te bereiken valt. Plan op weg naar zo’n halve of hele marathon in het najaar een paar kortere wedstrijden in, over tien kilometer of tien Engelse mijl (16,1 km). Moet je eens opletten wat regelmatige snelheidstraining met je pr doet. Kicken.

Bij de sportschool waar ik hardlooptraining geef, de Vondelgym in Amsterdam, starten we eind deze maand met een marathongroep. De eerste weken van het programma staan in het teken van ‘base building’, een solide basis in kilometers leggen én het voorbereiden van het lichaam op de zwaardere trainingsarbeid die een (halve)marathontraining met zich meebrengt. Achttien weken voor D-Day beginnen we aan een schema met intervaltrainingen, tempolopen, rustige en lange duurlopen. Dat wil je toch!?

Doe het. Zet die stip aan de horizon en loop ernaar toe!