Blog van psychologe Julia van Alphen

Bakken met geld kan je uitgeven aan de perfecte outfit voor je work-out. Waarom sportkleding zo idioot duur is vraag ik me nog steeds af, maar er zijn dus toch echt redenen om je spaarvarken stuk te slaan voor die perfecte nieuwe legging of die flitsende schoenen.

Enclothed cognitionEen sjieke term voor het volgende principe: de invloed die je outfit heeft op je psychische processen. Zo testten wetenschappers dit principe door een groep mensen een jas aan te laten trekken bij een aandacht test. De ene groep kreeg de omschrijving ‘labjas’, terwijl de andere groep de omschrijving ‘schildersjas’ kreeg. Er bleek een betere volgehouden aandacht te zijn bij die eerste groep. Het gaat dus om de symbolische betekenis van het kledingstuk, die er voor zorgt dat je je anders gaat voelen en je brein zich anders gaat gedragen.

Weet je nog dat je je vroeger verkleedde als bijvoorbeeld een brandweerman, prinses, piraat of beer? Zo’n outfit verhoogt de intensiteit van zo’n ervaring. Tenminste, ik voelde me wel veel meer een prinses met een prinsessenjurkje dan met een spijkerbroek..
Zo ook bij een goede sport outfit.
Trek je dus een perfecte sport-outfit aan, dan voel je je niet alleen een echte perfecte sporter, je gaat je er ook meer naar gedragen omdat je er psychisch en onbewust meer in gelooft.

Beter resultaatAls resultaat van dit inlevingsvermogen wordt je zelfvertrouwen groter. Met andere woorden, je kan je performance dus ook verbeteren als je die nieuwe hardloopschoenen of die magische sportsokken aantrekt. Zit jij lekker in je vel? Dan sport je ook lekkerder.

Impress your opponentsUit verschillende onderzoeken blijkt dat bepaalde outfits, en dan voornamelijk kleuren en patronen, invloed hebben op de manier waarop je tegenstander je ziet. Er wordt dan ook een samenhang gevonden tussen kleur en agressie. Zo blijkt dat teams die zwarte kleding dragen gemiddeld gezien agressiever spelen dan teams die gekleurde kleding dragen.
Bij een onderzoek naar vechtsporten lijkt rood het voordeel te hebben boven blauw. Dat wil zeggen, wanneer twee tegenstanders verder goed aan elkaar gewaagd zijn, zien onderzoekers dat degenen in het rood significant vaker winnen dan degenen in het blauw.

Voorkomen van blessures
Daarnaast, niet te vergeten, heb je voor bepaalde sporten nou eenmaal een specifiek soort gear nodig. Zo kan je bij weightlifting toch echt beter andere schoenen aandoen dan bij crossfit. Heb je de verkeerde hardloopschoenen? Dan kan je daar zelfs een blessure aan overhouden (I know, I’ve been there).

Dus… ren naar de winkel en haal die legging/broek/schoenen/sporttop die je eigenlijk stiekem te duur vindt, want: science approves.