Als je actief lid van de Vondelgym bent kán het je bijna niet ontgaan zijn, de spanning in de Crossfit areas in de gyms stijgt momenteel elk weekend tot ver boven het kookpunt. Er wordt gestreden en nóg harder gekletterd met Barbells. De Crossfit community floreert weer in al haar glorie, The Open van 2017 is in volle gang! Wekenlang hebben de coaches ons en wij elkaar opgejut; ‘doe mee, de Open is voor iedereen! We doen dit sámen’.

Je schreef je in, maar toen kwam het besef; ‘nu moet ik ook echt’. Voor je het weet herhaal je alle oefeningen tot treures toe in je hoofd en bestaan je dromen uit niet veel anders dan Thrusters, Wallballs en eindeloze sessies op een roeier. Bij mij persoonlijk kan dit fenomeen soms zulke extreme vormen aannemen dat ik met lood in mijn Metcons de gym binnen sjok. Bij Eef stijgt de spanning ook door de hints die online gedropt worden door Crossfit director Dave Castro: ‘Ik vind het best irritant dat die Dave met van die bagger hints komt! Zie je KOI vissen, denk je barbells, hey dat kan ik want ik ben een chick met barbell. Zit er in de WOD vervolgens geen barbell. hoe dan?!’

Waarschijnlijk herkenbaar voor eenieder die met deze zenuwen te kampen heeft voor een sportieve prestatie van formaat. We kennen allemaal de euforie achteraf, maar hoe kun je nou het leed vooraf wat verzachten? Hoe kweek je die ‘Mental Toughness’ om er een plezierige dag/workout van te maken?

Omdenken

Besef je dat deze stressgevoelens veroorzaakt worden door overmatige adrenaline productie en laat dit hormoon net hetgeen zijn wat je prestaties een boost kan geven! Hier heb je natuurlijk niets aan als je misselijk van de zenuwen boven het toilet hangt, maar probeer de zenuwen met goede ademhaling tot een werkbaar niveau te krijg. Je zult zien, als dat startshot knalt kun jij ervoor gaan met een geladen lijf.

Relativeer

Evelien helpt ons altijd enorm door de spanning heen door de boel te relativeren: ‘Wat is het ergste wat er kan gebeuren? Dat je de workout niet af maakt? Nou, zo erg is dat helemaal niet. Probeer daarnaast voor jezelf te kijken waar je zenuwen vandaan komen, en relativeer dat in iets positiefs, “I didn’t do as well as I wanted, but I did it!”

Set your goals straight

In ‘the heat of the moment’ wil het soms gebeuren dat je vergeet waarom je hier ook al weer was. Als je je omgeeft met toppers, kun je je daaraan optrekken, maar net zo makkelijk verlies je jezelf in een competitieve omgeving. Are you in it to win it? Ga ervoor! Maar in de meeste gevallen zal meedoen of jezelf verbeteren een doel op zich zijn. Eef; Bij Crossfit kun je doelen blijven stellen met al die movements. Mijn grootste doel voor vorig jaar was Double Unders onder de knie krijgen. Tijdens de Njoya kwalificatie mocht ik voor ons team de 30 DU’s doen en ze gingen nog goed ook! Uiteindelijk stond ik toch heel even chagrijnig in de workout area te kijken naar mijn andere teamleden die hun Toes to Bars er uit aan het knallen waren en die van mij zijn gewoon nog niet goed genoeg, helemaal vergetend dat ik daarvoor mijn double-under goal had behaald! Wij willen altijd meer, beter, sneller, maar vergeet niet wat je doelen zijn en waar je vandaan bent gekomen. Wees trots op jezelf dat jij doet wat je nu doet.’

Positive Self TalkSenna is onze Master in Positive self-talk: ‘Alles, maar dan ook echt álles, is eindig. Dit besef klinkt misschien wat somber – want leuke dingen zouden mogen blijven toch? – maar niks is minder waar. Somber is het vooral als dingen niet naar verwachting tot stand komen, maar óók dan is het een ervaring op zich. Mijn persoonlijke stelregel is dan ook om alles te omarmen zoals het komt en trots op mezelf te zijn. Ik stond er toch maar mooi!

Filter je omgeving

Vorige week aan de startlijn stond van de Open werden de zenuwen me bijna teveel en besloot ik even rustig om me heen te kijken. Mijn vriend stond voor me klaar als jury/coach. CWB Eef, Senna en Isabelle zaten op het puntje van hun stoel om aan te moedigen. Net voor het startschot kwamen ook Laura en George binnen gehold, ze waren uit bed in de auto gesprongen om op tijd te zijn toen ze de heat indeling zagen. Ik was zo gelukkig dat al deze mensen er voor me waren en heb me tijdens de workouts op hun stemmen gefocussed, al het andere rumoer buiten sluitend. Jullie zijn mijn helden lieve vrienden! Zonder jullie was ik hier niet.

Ten tijde van het verschijnen van dit stuk hebben we nog 3 Open Workouts te gaan en naar verwachting zullen er velen volgen komende jaren. Wij blijven namelijk nog wel even gaan. Focus je op bovenstaande punten en je merkt dat het steeds makkelijker gaat.

Prettige wedstrijd! En breathhhhh….

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout