Ik heb een vraag aan je. Hoe eerlijk ben jij tegen jezelf?

Vind jij je werk echt leuk? Of ben je redenen aan het verzinnen om maar tegen jezelf te kunnen zeggen dat je met plezier naar je werk gaat? Redenen zoals ‘het verdient nou eenmaal goed’ of ‘ik heb echt leuke collega’s’.

Hou je van je partner en is het de persoon met wie je je leven wil delen? Of is je relatie hoofdzakelijk gebaseerd op comfort en zekerheid?

Heb je een gezonde leefstijl? Of zeg je telkens wanneer je ongezond eet en niet beweegt dat dat prima een keer moet kunnen? En dat je het vanaf morgen anders gaat doen?

Wees eens eerlijk: hoe oprecht is het beeld dat jij van jezelf hebt?

In mijn vorige column schreef ik over het stellen van jouw doelen en waarden: wat wil jij nou écht. Stel dat je dat duidelijk voor ogen hebt, en het is iets anders dan wat je nu doet. Het is ander werk, een andere relatie, een andere leefstijl. Wat dan? Dan zal je iets moeten veranderen.

Het is onmogelijk om iets te veranderen aan jezelf als je je niet een helder en eerlijk beeld vormt van je huidige toestand: je moet de waarheid onder ogen zien. We zijn heel goed in het bedenken van allerlei manieren waarmee we onaangename en verontrustende waarheden in ons leven kunnen negeren. We weten allemaal dat we weleens liegen tegen onszelf, of dat we tegen onszelf zeggen dat ‘het nou eenmaal niet anders is’. Hiermee zet je jezelf neer als een slachtoffer van je huidige toestand en omgeving.

Als je jezelf telkens moet overtuigen dat wat je doet is wat je wil (terwijl dat niet zo is), kost dat je heel veel mentale energie. Laat het nou zo zijn dat je maar heel weinig mentale energie hebt. Als je al die mentale energie nodig hebt om jezelf te overtuigen dat je moet blijven doen wat je doet, dan is de kans dat je ooit optimaal gaat presteren heel erg klein. Dit kost je namelijk heel veel doorzettingsvermogen, en dat gaat (vooral) ten koste van je focus en creativiteit. Waar optimale prestatie nauw verbonden is met je vermogen om je te concentreren, is niets funester voor je prestaties dan het onvermogen om je te concentreren op wat je doet.

De waarheid onder ogen zien begint met het verzamelen van betrouwbare informatie. Doe bijvoorbeeld eens een week lang de volgende testjes:

  • Hou een week lang bij wat je eet
  • Schrijf een week lang direct na het opstaan op hoe je je voelt
  • Hou een week lang dagelijks bij hoe vaak je ‘afgeleid’ bent van wat je doet
  • Stel aan 3 mensen uit je nabije omgeving de vraag ‘wat vind je van me’

 

Op deze manier kan je vrij toegankelijk een redelijk beeld vormen van je huidige toestand.

Als je eenmaal je doelen hebt vastgesteld, en je een beeld hebt gevormd van waar je nu staat, dan is de volgende stap in het veranderproces het ondernemen van actie: het dichten van de kloof tussen wie je bent en wie je wil zijn. Deze stap omvat het ontwikkelen van je leerdoelen aan de hand van positieve rituelen.

In mijn volgende column ga ik hier verder op in. Wil je hier meer over weten? Of heb je hulp nodig bij het managen van jouw energie? Je kan me altijd bellen of mailen voor een coachgesprek.

 

Coaching van Wouter

Heb je een vraag aan me, wil je meer van dit onderwerp weten of wil je een keer een coaching volgen? Dan hoor ik graag van je! Je kan me altijd bellen op 0616020185 of mailen naar wouter@brout.nl