Kicksen gepoetst, zwart broekje aan, geel met zwart shirt, kousen stijf opgetrokken tot aan de knieën en scheenbeschermers muurvast om het onderbeen. Klaar. Zo zat ik er halverwege de jaren tachtig op menig zaterdagochtend bij. Met nog zeker twee uur te gaan tot de aftrap.

Die honger naar de wedstrijd had ik ook als basketballende puber en late tiener nog. Met mijn broer keek ik voor een wedstrijd voor de honderdste keer de highlightvideo’s van Magic Johnson, Larry Bird en His Royal Airness Michael Jordan. We kenden de voice-over volledig uit ons hoofd. Stuiteren van zin om een wedstrijd te spelen.

Ik ben nu 41 en er is verdomd weinig veranderd. Okay, ik zit niet meer uren van tevoren in mijn renkloffie te wachten tot ik mag. Wel leg ik de avond van tevoren shirtje, broekje, sokken en wedstrijdsloffen klaar. ‘Dat is praktisch’, ‘weet ik zeker dat ik niks vergeet’. Tuurlijk. Dikke vette voorpret, dikke vette ‘was het maar zover’.

Wat het is, de kortsluiting die in de bol ontstaat als iets een wedstrijd is? Kijken hoe je ervoor staat? Hoe goed (of matig) je bent vergeleken met anderen? Misschien. Doen wat je graag doet op een podium, voor het echie? Zal ook wel.

Afgelopen weekend liep ik samen met een paar duizend anderen rondjes in het Vondelpark. Nu is dat op zichzelf niet zo heel uitzonderlijk. Het verschil was dat we nu allemaal een nummer opgespeld hadden en allemaal net iets harder ons best deden dan wanneer we op andere dagen datzelfde rondje lopen. En dat we dat heel, heel leuk vonden. Tienjarig-jongetje-op-wedstrijddag-leuk. Ik wel tenminste.

Tip: schrijf je ook eens in voor een wedstrijd. Er is in Nederland heel wat meer te beleven dan de marathons, de Halve van Egmond en de Dam tot Damloop. Je kunt ook gewoon ergens vijf kilometer lopen. Wist je niet, he? De meeste wedstrijden kosten je ook geen 40, 50 of 60 euro, maar hooguit een tientje. Check http://www.dutchrunners.nl maar eens (hardloopkalender) of er iets voor je bij zit. Een wedstrijd plannen kan je enorm helpen om het hardlopen langer vol te houden dan de drie weken na nieuwjaar.

Doe het! Is echt leuk. Een tientje om weer even tien te zijn.