Victoire ziet de wereld graag gelijk, wees wie je bent en wie je je voelt dat je bent. Daarom is ze ook fan van de gelijkheid die uitgaat van genderneutrale initiatieven. Ze onderzocht in hoeverre dit op sport toepasbaar is of we de boel volledig kunnen mixen.

“Als zelfverklaarde stoere meid, ligt het voor de hand om soms wat feministische trekjes te hebben. Ik speelde vroeger al het liefst in de modder met de jongens uit de buurt en met sporten is het nu niet veel anders. Lekker doorpakken! Toch is het onrealistisch gedacht dat ik hetzelfde gewicht ga tillen als een man die op hetzelfde niveau traint als ik. Helaas, net zoals de grootstedelijke plaskrul ( remember de #zeikwijf-actie van vorige week? ) met de beste wil in de wereld niet geschikt is voor vrouwen, moeten we ook concluderen dat het mannenlijf in het geval van absolute kracht sterker kan worden dan een vrouwenlijf. De oorzaak daarvan ligt in onze oorsprong, mannen gingen uit jagen terwijl vrouwen verzamelden en bij de kinderen bleven. Zonder deze invulling was het waarschijnlijk heel anders afgelopen met de mensheid, maar ook eeuwen later zijn deze verschillen nog merkbaar.

Hier moet ik me dan bij neerleggen, maar wat mij betreft kunnen we het wel genderneutraler maken. Nee, je hoeft heus niet in de blote perzikje een kleedkamer te gaan delen, ik snap dat dat wat ver kan gaan. Maar waar het op sporten aankomt houdt men ‘de sexen’ nog graag gescheiden, dat is al sinds jaar en dag de regel. Want jongetjes willen graag bank- en opdrukken en meisjes doen de hele dag squats voor een ronde bilpartij. Dit alles zónder gewicht in onze armen, want mijn god, we zullen per ongeluk maar eens brede schouders krijgen. Toch?! Think again , door de opkomst van Crossfit en de groeiende populariteit van voetbal onder vrouwen (GO Leeuwinnen!) vervagen deze grenzen meer en meer. Dat is maar goed ook! We kunnen onze prinsessenjurken best – een paar uur per week – uittrekken om te sporten en sterker te worden. Omdat we dit te gek vinden. En niet alleen maar voor ronde billen.

Ook tijdens mijn werk bij The Trainers komt dit onderwerp vaak voorbij. Waar we eerst zeiden ‘de jongens gaan bankdrukken, de dames maken Glute-bridges’ zeggen we nu: ‘de mensen die aan hun bovenlijf willen werken, gaan bankdrukken. En voor het onderlijf zijn er Glute-bridges’. Dat vind ik echt te gek! Iedereen mag aan zijn/haar gewenste kracht-onderdeel werken. Ook de verleiding ‘lekker bezig boys en girls’ te roepen onderdruk ik steevast. In plaats daarvan moedig ik ‘mensen’ en ‘toppers’ aan. Zoals ook bij Crossfit, laat ik al mijn trainees dezelfde oefeningen doen, maar schalen de dames in het gewicht. Zo is er voor iedereen empowerment ten top, berekend op onze eigen lichaamsbouw.

Vic weer blij zou je denken? Nou niet, want ik houd altijd de dringende behoefte om maar stoer te zijn en daar een punt van te maken. Winnen wil ik. Jammer genoeg gaat dit niet altijd op, het klassieke mannenlijf heeft nou eenmaal wat meer absolute kracht. Er moest immers ooit gejaagd worden.

Een klein dingetje dat we wel kunnen uitbuiten met een beetje training? Jawel! Het feit dat we als meisjes vroeger op het schoolplein vaak in klimrekken hingen en handstanden maakten. Bewegingspatronen die er dus nog goed ingebakken zitten en als kind van nature kwamen. In een Pull Up is het nu hard nadenken en veelal aan je armen proberen omhoog te komen. Waar het eigenlijk de bedoeling is eerst je schouderbladen in te trekken om de beweging in te zetten. Probeer het maar eens! Handstandjes maken kan wat eng zijn als je nog niet vaak ondersteboven hebt gestaan, ha! Dat heb ik wel gedaan vroeger op het schoolplein, dus van nature gaat dit met ervaring makkelijker. Zin om te winnen? Daag je homeboy uit voor een sessie klimrekken zou ik zeggen.

Toen in aan dit artikel begon was de insteek het vinden van de ultieme workout voor beide sexen, ieders sterke en minder sterke lichaams facetten vertegenwoordigd. Gaandeweg kwam ik erachter dat dat niet zal gaan, wat wel gaat is samen spelen en sporten. Doen wat jij leuk vindt en niet doen wat de maatschappij voorschrijft. Hoe stoer is een vrouw die voetbalt, een man die geniet van zijn wekelijkse balletles en ieder die ergens vol voor gaat. Acceptatie en bewondering, laten we daarvoor gaan!”