Op dit blog deelt Klaas Boomsma zijn liefde voor en kennis van het hardlopen. En hoopt jou te motiveren om ook lekker te gaan lopen.

Je wilt ‘m eigenlijk niet lopen. Te druk, te veel deelnemers die helemaal niets met hardlopen hebben. Als je niet tussen de wedstrijdlopers start, ga je ook geen wereldtijd lopen en die afstand? Tja, die loop je zes keer per maand als trainingsloopje.

Dit was trouwens tijdens de Amsterdam Marathon. Boodschap blijft hetzelfde: have some fun with it. Foto: Marije Boomsma

Maar ja, het is ook een van de grootste loopfestijnen van het jaar. In de maanden ernaar toe hoor je lopers overal om je heen over deze race praten. En de keren dat je niet meedeed, keek je stiekem toch naar de live-uitzending op de lokale zender. Eerst de wedstrijd met altijd weer een indrukwekkend aantal toplopers aan de start. Dat feest langs de kant, die tienduizenden uitgelaten finishers. Mooie medaille ook altijd.

De Dam tot Damloop. Dit jaar doe ik weer mee. En stel ik me er van te voren op in dat ik voor de gezelligheid loop. En voor die mooie medaille. En, last but not least, voor een goed doel. Dit keer om geld op te halen voor Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF). Nog een hele dikke plus van de Dam tot Dam: er wordt een gigantische hoeveelheid geld opgehaald voor een hele zwik goede doelen. Mooi is dat.

Onlangs keek ik even de filmpjes terug van de laatste editie waaraan ik meedeed, die van 2015. Toen probeerde ik nog wel een snelle tijd te lopen. Op ieder beeld zie je me zijdelings door bermen rennen, rakelings langs dranghekken scheren en tussen groepjes lopers zigzaggen. Met al dat gedraaf langs de kanten is het een wonder dat ik niet met een dikke enkel eindigde. Dat risico ga ik dit jaar niet nemen. Vier weken na de Dam tot Dam staat er een marathon op het programma en die wil ik zeker niet missen.

Lekker lopen met het team, geen haast. Dit keer eens goed genieten van al die gekkigheid langs de kant. De sfeer langs het parcours tussen Amsterdam en Zaandam is uniek. Ik geloof dat er geen wedstrijd in Nederland is waar zoveel mensen langs de kant staan die het zó gezellig hebben.

Tips? Zorg dat je in de eerste vier kilometer niet te veel energie verspilt. Als je zorgt dat je niet als een vuurpijl die tunnel in schiet, dan ben je al een heel eind. Rustig aan. Die tunnel is leuk, een beetje surrealistisch en er staat altijd een drumband te trommelen. Daarna is het tot kilometer 4 vrij saai. Dan komt er een stuk met veel publiek, leuk publiek ook, in Amsterdam-Noord.Misschien wel de belangrijkste tip: vergeet niet om af en toe even om je heen te kijken. High five een kind, zing ergens mee met de muziek, have some fun.

Tussen kilometer 10 en 13 ben je op jezelf aangewezen en dan begint het feest in Zaandam echt. Op die feestsfeer rol je zo richting de finish. Bij kilometer 15 geef je nog wat extra gas, zodat je sterk finisht. De laatste meters naar de eindstreep loopt het af: alles eruit. Niets is zo bevredigend als sterk finishen. Daar geniet je nog weken van na.

Nog een bijeffect van sterk finishen is wel dat je je afvraagt hoe veel sneller het kan. Als je nog zoveel over hebt aan het eind…? En zo raak je hooked aan de Dam tot Damloop. Welkom bij de club.

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout