“You are only as young and as healthy as your spine is strong and supple.” – Ancient yogi saying.

Mensen zitten te veel te vaak. Van kleins af aan worden we op school op een stoel gezet en eigenlijk komen we er nooit meer af. Veel mensen zitten op het werk uur na uur achter een bureau, thuis zitten we voor de tv, we zitten in de auto, in het openbaar vervoer en ook in het restaurant, de lunchroom of de bioscoop planten we onszelf op een stoeltje. Dood zonde. We raken er aan gewend ons lichaam zo min mogelijk en op een verkeerde manier te gebruiken en we besteden vooral veel te weinig aandacht aan de, oh zo belangrijke, wervelkolom. We verliezen onze mobiliteit en onze onderuitgezakte levensstijl is ervoor verantwoordelijk dat ongeveer een derde van de bevolking er al klachten van ondervindt.

Wat mensen vaak vergeten is dat de nek ook deel uitmaakt van de wervelkolom. En op dat deel van onze wervelkolom hebben we de laatste jaren een bijna nog grotere aanslag gepleegd. Een van de grootste boosdoeners is ons mobieltje. Door de ongemakkelijke houding waarmee we gebruik maken van onze mobieltje of de tablet, ontstaat er te veel druk op de wervelkolom. Inmiddels is er uit vele onderzoeken duidelijk gebleken dat er een duidelijke link te leggen is tussen deze apparaatjes en de miljoenen mensen met nek-, rug,- en schouderklachten en hoofdpijn.

Het is tegenwoordig natuurlijk bijna onmogelijk om de veroorzakers van bovenstaande problemen te vermijden. Mensen worden vreemd aangekeken wanneer ze de hele dag achter hun bureau gaan staan, of om het half uur een dansje gaan maken door een restaurant. Kinderen krijgen straf wanneer ze met hun stoeltje achterover vallen, omdat ze er veel te lang op moeten blijven zitten en wanneer je nooit bereikbaar bent via social media ben je direct een buitenstaander en niet van deze tijd.

Toch is het van groot belang dat mensen zo af en toe eens een poging gaan wagen een betere houding aan te nemen en wat meer in beweging te komen. Je kunt natuurlijk sowieso eens een beetje om je heen gaan kijken wat er verder op deze aardbol allemaal gebeurt, in plaats van alleen te focussen op je beeldschermen. Maar wanneer je echt de volledige bewegelijkheid van je wervelkolom wilt gaan ontdekken en jezelf wilt behoeden voor rollators, een bochel en veel te veel pijntjes en spanningen, dan een yoga een echte aanrader!
Bewegen is altijd een goed idee en in veel sporten wordt er zeker gewerkt aan het verstevigen van de spieren om de wervelkolom heen om zo meer ondersteuning te geven, maar omdat de ruggengraat van essentieel belang is om je hele lichaam gezond te houden, wordt er binnen de yoga aanzienlijk meer aandacht aan besteed. Oefeningen zijn er specifiek op gericht meer beweeglijkheid te creëren, meer ruimte te geven en de druk op de wervelkolom te verminderen door het verlengen en versterken van de spieren en door het gebruik te maken van je ademhaling.
Een yoga les begint dan ook bijna altijd met het opwarmen van je wervelkolom en in vrijwel alle oefeningen wordt nauw in de gaten gehouden hoe je er gebruik van maakt. Binnen de kundalini yoga heeft de wervelkolom helemaal een hoofdrol, met als taak je creatieve energie onderaan je ruggengraat te laten ontwaken, deze omhoog te laten stromen om uiteindelijk, verenigd met je Prana, je levensenergie, het hoofd te bereiken en je wellicht in andere sferen te brengen. In de Tibetaanse geneeskunde gaat men er zelfs van uit dat vrijwel alle ziektes in onze ruggengraat ontstaan. Eeuwen geleden ontwikkelden monniken daar een reeks van eenvoudige bewegingen waarmee ze zichzelf, afgesloten van de buitenwereld, vitaal en gezond hielden.

De wervelkolom is ook werkelijk een van de meest essentiële delen van het menselijk lichaam. Het is het centrum van ons lichaam en is bijna overal bij betrokken. Het ondersteunt de gehele lichaamsstructuur en huisvest en beschermt het zenuwstelsel. Bovenop de wervelkolom balanceert de schedel met daarin het besturingskamer, onze hersenen, vanuit waar alle signalen naar de rest van ons lichaam worden gestuurd. Van de 33 (of 34) wervels die een ruggengraat bezit, mag de bovenste wervel zich gelukkig prijzen met de naam Atlas. Dit omdat deze ons hoofd draagt, zoals het gelijknamige Griekse mythologische figuur de aarde op zijn schouders droeg. Ook de tweede wervel bleek belangrijk genoeg om een naam te bemachtigen, namelijk Axis, en de rest van de wervels moeten het doen met een eigen nummertje. De opeen gestapelde wervels vormen samen een indrukwekkend bouwwerk en heeft de mogelijkheid in zes richtingen te bewegen. Van voor naar achter, naar beide zijkanten en het kan in twee richtingen draaien. Tussen elke twee wervels bevindt zich een tussenwervelschijf. Gewrichten, spieren en weefsel verbinden de ruggenwervels met elkaar en met de rest van het lichaam en binnenin het wervelkanaal loopt je ruggenmerg, het kanaal via waar alle organen worden aangestuurd.

Vele onderzoeken zijn er gedaan en het is al lang zo klaar als een klontje dat de ruggengraat een bijzonder mooi cadeautje is wat we gratis en voor niets krijgen zodra we onze entree maken op deze wereld. Zonde dus om er niets mee te doen en het vast te laten roesten! Je moet zeker een sterke ruggengraat hebben, maar soepelheid, bewegelijkheid en ruimte geven een hoop comfort en houden je jong. Met wat simpele yoga lessen of oefeningen zo nu en dan, kun je je eigen fysiotherapeut, masseur en huisarts zijn en vooral een hoop voorkomen in plaats van genezen!

Oefeningen voor een soepele ruggengraat:

Cat-cow pose In deze houding zit je op handen en knieën en wissel je tussen het bol en hol maken van je rug (vergeet je nek niet!), waardoor je je ruggengraat ruimte en bewegingsvrijheid geeft.
Cobra pose In deze houding ga je op je buik liggen met je beide handen naast je lichaam op schouderhoogte. Je ellebogen zijn naar boven gericht. Je beweegt vervolgens langzaam je bovenlichaam en hoofd naar boven waarbij je je blik naar voren gericht houdt. Houd je schouders laag en je nek lang.
De spinal twist Je begint hier liggend op je rug. Trek beide knieën richting naar je toe en breng ze vervolgens beide naar dezelfde kant richting de grond. Ontspan je armen naast je op de grond. Draai je hoofd eventueel een klein beetje in tegengestelde richting, zodat je je nek ook in de twist meeneemt.

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout