Ken je die stukjes in tijdschrift Glamour, die van ‘Hee, het is ok…’? Ik vond dat altijd erg leuk om te lezen. Herkenbare onbenulligheden, stilletjes mee gniffelen. Dat.

Verhuizen

Nu ik aan het verhuizen ben (lees: de helft van mijn leven in dozen stoppen en de andere helft weggeven of -gooien), kom ik allerlei oude spullen tegen, waaronder gisteren een stapel oude Glamour tijdschriften.

Ik bladerde er vlug doorheen (ik bewaar alleen tijdschriften waar ik zelf in sta, zo narcistisch ben ik dan ook wel weer) en kwam wat oude HHIO’s tegen. Niet veel later zette ik de tijdschriften bij de ‘op te halen spullen’ (jazeker, er gaan een boel instanties blij worden van mijn verhuizing) en bedacht me dat het alweer 4 januari is. Yup, woensdag 4 januari.

Hee, het is niet ok..

Vier hele dagen (waarschijnlijk drie omdat je 1 januari niet meetelde wegens een kater) in het nieuwe jaar met je nieuwe jaar, nieuwe jij doelen en goede voornemens. Want heel eerlijk, of je nu wel of geen goede ‘voornemens’ hebt gemaakt, gewoon al lekker bezig was en dit dus voortzet of inmiddels het bijltje er al bij neer hebt gegooid (really? 3 dagen?), er zijn een aantal zaken ook níet ok als het gaat om het behalen van jouw doelen, of dit nu op sport- en dieetgebied is of op zakelijk of privé vlak.

‘Lekker negatief weer An’. Nee helemaal niet, lees maar mee en bepaal daarna zelf of jij je hieraan schuldig maakt en net als ik bij de Hee, het is OK.. mee gniffelt:

Hee, het is niet ok..

  • Om meteen alle doelen je jezelf had gesteld op te geven omdat je 1 januari hebt gemist. Maandag 2 januari, dinsdag 3 januari, woensdag 4 januari, wat zeg ik, maandag 9 januari is net zo goed. Als je maar begint.
  • Om te balen om het feit dat je dit hele jaar nog niet in de sportschool bent geweest. Who cares. Je hebt nog precies 361 dagen (min een beetje wegens vakanties en feestdagen) om het krachthonk in te stappen, een WOD te doen of je nieuw bokshandschoenen uit te testen. Even wat extra rust, of even bijkomen van de feestdagen is ook prima.
  • Om na het wegwerken van de restanten van al het NYE en/of kerst food te denken ‘dat nu je hele dieet (of dag) is verpest’. Als je eén ei per ongeluk laat vallen, gooi je niet ook de rest van het doosje op de grond of wel?
  • Om jezelf te blijven vergelijken met anderen. Dat is zó 2016. Iedereen werkt op zijn eigen manier aan z’n doelen en zo ook jij. Iedereen maakt ook een andere fitjourney mee, iedereen heeft een ander startpunt en iedereen heeft zo z’n eigen redenen. Vergelijken heeft geen zin, je zal nooit exact worden zoals een ander. Thank god.
  • Om rond te blijven lopen met vragen en of twijfels. En dat geldt op ieder vlak. Twijfel je aan je opleiding, je werk, je partner, je dieet, je coach, je hond, doesn’t really matter, maar ga na waaróm je twijfelt en wat het precies is waar je aan twijfelt. Schrijf dit anders eens op. En spreek daarna je twijfels uit. Stel de vragen die nodig zijn om tot antwoorden te komen die nodig zijn om verder te gaan. Wow, dit klinkt intens zweverig maar het is best rationeel bedoeld.
  • Om je continue over van alles en nog wat schuldig te voelen. Daar hebben vrouwen volgens mij sowieso een handje van, maar houd op met ‘sorry’ zeggen, terwijl er niks is wat je fout hebt gedaan. Stel, een vriendin vraagt ‘kun je morgen Henkie uitlaten’ (en Henkie is dan zogenaamd even de Yorkshire terriër van je vriendin, maar het kan net zo goed gaan om een kleuter van vijf) en jij kunt niet, en zegt ‘ sorry maar dat lukt me helaas niet want’, dan begin je je zin dus al met sorry. Met een excuus. Terwijl er precies niets is wat je fout hebt gedaan. Je kunt echter niet. Prima. Maar dan volstaat een ‘Nee, dat lukt me niet’, ook heel goed. Daarmee bedoel je precies hetzelfde maar geeft jouw woorden een hele andere lading, als ook jouw gevoel.
  • Om overal ‘ja’ op te zeggen. Want schuldgevoel. Zie hierboven.
  • Om iedereen behalve jezelf de schuld te geven van het niet of half behalen van je doelen. Raad eens wie dat pak koekjes in z’n mond stopt. En ik ga er even vanuit dat dit niet onder dwang gebeurt. Maar serieus, quit making excuses. Start doing NOW.

Zooo. Dat lucht op. Precies ieder woord hierboven is gemeend en sure, ook ik heb me wel eens schuldig gemaakt aan een of meerdere van bovenstaande punten. Maar ik heb ervan geleerd. En ik hoop jij nu ook.

Dat gezegd hebbende, get your ass to work.

Joe!

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout