Als we het over luxeproblemen hebben is ‘warm weer’ er wel eentje van de buitencategorie. Nu is dat warme weer op zich natuurlijk geen probleem, maar hardlopen in die tijdelijke oven is voor de meeste polderlopers op z’n zachtst gezegd uitdagend.

Foto: Badwater.com

Drinken tijdens het hardlopen. Je zult wel moeten als de temperaturen boven de 25 graden komen en je wilt voorkomen dat je tegen de vlakte gaat. Okay, een rondje van vijf kilometer lukt nog wel zonder onderweg bij te tanken, maar ga je langer, dan doe je er goed aan voorzorgsmaatregelen te nemen. Hoe dan?

Woon je in Amsterdam, dan kun je je loop zo plannen dat je om de vijf kilometer een fonteintje tegenkomt – als je binnen de bebouwde kom blijft. De gemeente maakt het steeds leuker voor hardlopers (lekker bezig, amsterdam.nl !) door in parken en recreatiegebieden voor drinkwater te zorgen.

Je kunt natuurlijk ook gewoon een flesje meenemen. In de voorbereiding op mijn eerste paar marathons maakte ik het lopen met zo’n flesje onderdeel van de training. Om de twee kilometer van hand wisselen, om de vijf kilometer een paar slokken drinken. Op een loop van dertig of meer kilometer helpt dat je de monotonie te doorbreken, train je in het opdelen van een lange run in korte stukjes en je traint met een handicap. Later tijdens de marathon heb je dat ongemak niet. Eitje!

Wat je ook kunt doen is zo’n gordel met van die kleine flesjes aanschaffen. Zelf kies ik daar niet voor, omdat het oog ook wat wil en ik er vrij zeker van ben dat het oog dát niet wil. Die gordels schaar ik in de categorie driekwartbroeken en fanny packs. Maar dat is persoonlijk.

Mijn verlossing van dorst tijdens hitte en lange duurlopen kwam in de vorm van de handheld bottle, een soort hoesje waar je bidon in hangt en waar je je hand in schuift. Je hoeft die bidon dan niet vast te houden én je kunt in dat hoesje gels, sleutels, pasjes of een telefoon meenemen. Best handig.

Handheld bottle van Nathan. I like it a lot.

Verder zijn er natuurlijk drinksystemen die je op je rug meedraagt (van Camelbak of Salomon), maar die vind ik meer geschikt voor als je echt een eind gaat lopen, zeg maar een ultra-eind.

Oplossingen genoeg zoals je ziet. Dus trek die schoenen aan, ga lekker een eindje lopen en vergeet niet te drinken.