Kim Terpstra blogt

Yoga is een enorme trend tegenwoordig in onze westerse wereld. Toch hebben relatief weinig mensen zich al eens aan een yoga-lesje durven wagen. Wel heeft bijna iedereen er een mening over. Raar. Vind ik. Want je kunt praten wat je wilt, maar wat yoga inhoudt is niet gemakkelijk uit te leggen. Niet omdat het perse ingewikkeld is om te beoefenen en ook niet omdat yoga vaag of zweverig is, maar yoga is geen sport, heeft geen vaste spelregels en is niet strak omlijnd. De yoga is een oude leer, een levenswijze die is op te splitsen in een aantal delen. Ook heeft de yoga zich inmiddels ontwikkeld in vele verschillende vormen en iedereen kan het op zijn of haar eigen manier beoefenen en gebruiken in zijn of haar leven. Zelfs in het leven van één specifiek persoon kan het ieder moment weer anders zijn.

Yoga moet je gewoon doen. Gewoon aan beginnen en zeker niet over na gaan denken. Je moet het zelf beleven en ervaren en daarna mag je eventueel je mening geven. Yoga ligt namelijk vooral heel dichtbij bij je zelf. Je zoekt de connectie met je eigen lichaam, met je adem, je gevoel, je energie. Onderwerpen die misschien voor sommige mensen een zweverige ondertoon hebben, maar die wel altijd bij iedereen aanwezig zijn. Misschien totaal of deels onbewust, maar iedereen heeft, er hoe dan ook, zijn of haar hele leven mee te maken. En vaak zijn we ons tegenwoordig helemaal niet meer zo bewust van wat er zich allemaal van binnen afspeelt. We kunnen ongelofelijk veel lichamelijke en geestelijke klachten krijgen, doordat we niet goed naar onszelf luisteren. We gaan op in de drukke wereld van alledag, we zijn voornamelijk bezig met zaken die zich om ons heen afspelen en veel van de dingen die we doen gaan volgens regeltjes, op de automatische piloot of we lopen mee met de massa. We zijn het contact met ons zelf steeds een beetje meer aan het verliezen, zo lijkt het.

En dan is er dus de yoga. En te zien aan de enorme groei van de zogenoemde yogis en yoginis de laatste jaren, is er dus behoefte aan een beetje meer contact met onszelf. En wanneer je jezelf eens aan een lesje waagt, merk je gegarandeerd dat het niets te doen heeft met de geijkte vooroordelen. Jezelf leren kennen is niet zweverig, maar zet je juist vaak weer eens met beide voeten op de grond.

Sowieso zijn de lessen die tegenwoordig gevolgd worden meestal fysieke vormen van de yoga. De hatha-yoga. Deze vorm van yoga is voor het eerst ruim gedocumenteerd in de Hatha Yoga Pradipika (in de 15e eeuw na Chr.) en vormt de basis voor veel andere, verder ontwikkelde fysieke yoga soorten. Deze yoga gaat uit van asana’s en Pranayama, wat in het sanskriet, kort gezegd, ‘houdingen’ en ‘ademhaling’ betekent. Asana en Pranayama zijn twee delen van het ‘achtvoudige pad’ van Patanjali (een Indiase geleerde en filosoof, wellicht uit de 2e eeuw voor Chr.), wiens naam traditioneel verbonden is met de Yogasoetra’s (één van de belangrijkste klassieke teksten uit de yoga literatuur).

Ik zal hier niet verder de filosofie, de wetenschap en de boeken induiken, maar zo lijkt het me duidelijk dat wat wij tegenwoordig onder yoga verstaan, maar een klein deeltje is van een eeuwenoude levenswijze. De vorm die wij beoefenen is eigenlijk je ‘fysieke work-out’. Niets zweverigs aan dus. Je kunt in de meeste yoga vormen waarin les gegeven wordt gebruik maken van alle spieren in je lichaam en werken aan je flexibiliteit, kracht en balans en is een mooi beginpunt. Prima als je het hierbij wil laten zelfs, want je hebt er sowieso heel veel aan. Maar ……. waarschijnlijk zul je vanzelf merken dat wanneer je wat vaker een yoga practice doet en ook andere tools aangereikt krijgt, je je er meer bewust van gaat worden wat goed voor jou is, wat jij nodig hebt en vooral ook wat je niet nodig hebt en los kunt laten. Wellicht zowel fysiek als mentaal. Misschien moet je af en toe juist eens een stapje terug zetten, misschien eens wat gas bijgeven. Misschien merk je hoe je jezelf kunt ontstressen, hoe je lekkerder in je vel komt te zitten, dat je dingen waar je al een eeuwigheid last van hebt achter je kunt laten of dat je steviger met beide voeten op de grond begint te staan. Fijn is het zeker niet altijd, maar zinvol, durf ik met zekerheid te zeggen, is het wel. Yoga is een grote trukendoos die je kunt gebruiken om het beste uit jezelf naar boven te halen. Op je yogamatje, maar vooral ook wanneer je er vanaf stapt.

Just do (& feel) it!