JA MAAR HET IS TOCH GEZELLIG?!

Gezellig is het zeker, maar gezond is het niet. Ook niet een paar glaasjes om te ontspannen. Moet je alcohol dan helemaal afzweren om er een gezonde levensstijl op na te houden?

Ik wil je in deze blog de feiten vertellen. Wat doet alcohol met je lichaam? Hoe beïnvloedt alcohol je gewicht? En wat voor invloed heeft alcohol op je training?

Maak je nog niet te druk, want het is niet alleen maar slecht nieuws…

Als we naar de feiten kijken dan is het duidelijk dat alcohol zeer giftig is voor het lichaam. Zodra alcohol in jouw lichaam komt, wordt het opgenomen in het bloed en naar de lever gebracht om afgebroken te worden. Jouw lever zet de alcohol om in acetaat (azijnzuur). Het kan tot 24 uur duren voordat alcohol volledig uit je bloed is, omdat dit omzetten vaak niet in één keer lukt. De alcohol blijft circuleren in jouw lichaam en komt steeds terug bij de lever. Ondertussen zijn er een aantal lichamelijke processen die worden beïnvloed door de aanwezigheid van alcohol in jouw bloed:

– Hoewel er discussie bestaat of spieren zich vertraagd herstellen door consumptie van alcohol, zijn onderzoekers het erover eens dat het de groei van spieren negatief beïnvloedt. Dit komt doordat alcohol het testosterongehalte verlaagt (terwijl testosteron een belangrijke rol speelt bij de spieropbouw) en het cortisolgehalte verhoogt (terwijl cortisol eiwitten uit spiercellen afbreekt ten gunste van energie). [1] Deze onderzoeken zien op drinken na de training. Drinken voor de training beïnvloedt direct jouw prestatie, maar die zag je vast wel aankomen!

– Het hormonale effect van alcohol verschilt bij mannen en vrouwen. Alcohol onderdrukt het aanmaken van het groeihormoon en verlaagt het testosterongehalte voornamelijk bij mannen. Dit kan op de lange termijn voor schade aan de teelballen zorgen. Bij vrouwen wordt de hormoonhuishouding vooral belemmerd door het vertragen van de leverfunctie.[2]

– Veel alcohol drinken verhoogt de kans op diabetes. Vooral onze weekend warriors die 1 tot 2 avonden per week flink aanzetten (6+ consumpties) lopen een verhoogd risico.[3]

– Alcohol onderdrukt ook onze vetverbranding. Je kunt hier op inspelen door minder vet te eten rond de periode dat je drinkt. De alcohol (7 calorieën per gram) samen met die heerlijke kebab die je na een flinke binge sessie naar binnen werkt, tikken aardig aan. Zo ben je sneller bij jouw bierbuik moet je maar denken.

Zeggen deze effecten jou niet zoveel? Laat ik het uitleggen aan de hand van wat praktijkvoorbeelden. Daar ben ik immers voor!

Gezelligheid kent geen tijd

Het is best begrijpelijk dat alcohol veel door ons wordt gebruikt. Het is een heel toegankelijke drug die sociaal wordt geaccepteerd. Ik zou zelfs willen zeggen dat alcohol wordt geprezen door onze sociale omgeving. Eigenlijk vindt niemand het nemen van alcohol een heel prettig proces. Echter, de effecten op onze beleving zijn zeer aangenaam. Vandaar dat ik ook begrijp dat je alleen wilt stoppen met drinken als het gezondheidsvoordeel ten opzichte van jouw lifestyle opweegt tegen het negatieve effect. Stoppen met drinken zorgt er namelijk voor dat je bijna zeker wordt aangesproken op je ‘gekke’ gedrag: “Doe toch mee?” en “Waarom doe je zo ongezellig?” Je moet stevig in je schoenen staan of zelfs een kleine wissel toepassen in je vriendengroep. Dit is niet voor iedereen weggelegd of nodig.

Als trainer en coach geloof ik erin dat je een afweging moet maken tussen wat je wilt bereiken en wat je daarvoor moet doen en laten. Wil je als sporter op de toppen van je kunnen presteren dan is alcohol een no-go . Maar wil je lekker in je vel zitten en daarnaast 1 x per week gezellig met je vrienden naar de kroeg, dan kan dat prima. Ik zal je een aantal tips geven:

Tip 1: Zorg ervoor dat je weinig vet eet als je alcohol drinkt. Alcohol legt namelijk de vetverbranding tijdelijk stil. Eet bijvoorbeeld mager vlees of andere magere eiwitbronnen met veel groente. Het is bovendien interessant om te weten dat koolhydraten en eiwitten minder snel als vet worden opgeslagen, omdat dit proces minder efficiënt is voor ons lichaam.

Tip 2: Kies voor alcohol met een laag caloriegehalte en een maximaal gewenst effect. Als we meer calorieën innemen dan we nodig hebben, slaan we vet op. Even een opfrisser: vet bevat 9 kcal per gram en eiwitten en koolhydraten 4 kcal per gram. Alcohol bevat 7 kcal per gram. Als je wilt gaan drinken is het daarom verstandig met twee zaken rekening te houden. Ten eerste wil je gedurende de dag je calorieëntotaal laag houden, zodat je ook nog jouw drankje kunt nemen zonder boven je totale caloriebehoefte uit te komen. Ten tweede wil je zoveel mogelijk effect van jouw drankje, zodat je minder drankjes nodig hebt om tot je gewenste staat te komen. Hier raad ik bijvoorbeeld wodka aan boven bier. Wil je weten hoeveel calorieën jouw favoriete drankje bevat? Zoek hem dan hier op. Ik kan nu al verraden dat zoete mixjes echt toppers zijn in het bevatten van veel calorieën!

Tip 3: Drink zo ver mogelijk van je trainingen af. Zoals ik hiervoor al schetste beïnvloedt alcohol het herstel en de opbouw van spieren. Drink dus op een rustdag of train in de ochtend en drink in de avond. Op die manier geef je jouw lichaam tijd om te herstellen en de positieve effecten van training te benutten.

Tip 4: Kies je moment en laat alcohol op andere momenten staan. Kijk naar jouw drinkgedrag en beslis welke momenten waardevol voor jou zijn om te drinken en welke niet. Streep de niet zo waardevolle momenten weg en drink dan een keer geen alcohol. We weten inmiddels dat de effecten van alcohol behoorlijk zijn. En voor je op dat ene moment helemaal los gaat, luister eens naar het tegengeluid in bijvoorbeeld deze documentaire.

Alcohol blijkt voor veel mensen een prachtig instrument voor een gezellige avond. Als trainer vind ik dat dat ook moet kunnen. Echter, alcohol mag naar mijn mening geen vervanger worden van sociale vaardigheden. Wees eens eerlijk. Heb jij wel eens gedronken onder sociale druk? Of drink jij altijd omdat je dit zelf echt graag wilt?</p