Ken jij Jip Vastenburg? Thijmen Kupers of Susan Kuijken? Nee? Abdi Nageeye of Solomon Bockarie? Ook niet, he?

Onthou die namen dan nu goed, want deze atleten gaan de komende dagen mogelijk mooie dingen laten zien op de Europese Kampioenschappen atletiek in Amsterdam. Man, dat wordt wat! Speerwerpen op het Museumplein, een halve marathon dwars door de stad met onder meer wereldster Mo Farah aan de start én het grootste deel van dit sportfeestje vindt plaats in dat prachtige, historische Olympisch Stadion.

Susan Kuijken is tijdens de EK kanshebber op een medaille (foto: Reuters)

Atletiek kon mij tot een jaar of vier geleden maar eens in de vier jaar boeien. Tijdens de Olympische Spelen. En dan eigenlijk ook alleen maar de sprintnummers bij de mannen. Maar sinds ik zelf hardloop en weet wat een immense prestaties die atleten leveren, ben ik gefascineerd geraakt. Bijvoorbeeld door Mo Farah, Europees recordhouder met een halvemarathontijd van 59:32. Dat is dik onder de drie minuten per kilometer, 21,3 kilometer per uur en dat 21 kilometer lang. Hallo!

Gelukkig krijgt de loopsport door de successen van Dafne Schippers en Sifan Hassan de laatste tijd wat meer aandacht. Maar behalve deze twee hebben we nog een hele batterij speed demons die internationaal echt mee doen. We worden straks op de EK vertegenwoordigd door een ploeg van 54 atleten in Oranje, de grootste Nederlandse equipe ooit. Het mag dan kommer en kwel zijn in het Nederlandse voetbal, de atletiek beleeft hoogtijdagen.

Gaat dat zien!

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout