Oké, dus we weten inmiddels dat we onze goede voornemens SMART moeten formuleren, zodat ze haalbaar en behapbaar zijn. Maar hoe bepaal je nou eigenlijk een richting voor 2018? Hoe bepaal je een richting in je leven?

Vanuit de Acceptance en Commitment therapie (veel gebruikt voor allerlei soorten problematiek, maar ik zelf pas het vaak toe bij mensen die zichzelf omschrijven als controlfreaks) is hier een handige tool voor ontwikkeld: het ‘levenskompas’.

Het geeft je leven een richting en niet direct een keihard doel. Dat betekent dus dat je niet het gevoel hoeft te hebben dat je faalt, of dat het steeds niet goed genoeg is, maar het geeft je zogezegd een ‘windrichting’ in plaats van een takenlijstje.

Hoe maak je nou zo’n levenskompas?

1. Men neme een lijst met waarden (het liefst in kaartjes uitgeknipt).
2. Maak drie rijtjes: ‘Zeer belangrijk’, ‘Belangrijk’, ‘Niet zo belangrijk’.
3. Verdeel alle waardenkaartjes onder de bovengenoemde categorieën.
4. Schuif de categorie ‘Niet zo belangrijk’ en ‘Belangrijk’ aan de kant, zodat je alleen de rij ‘Zeer belangrijk’ overhoudt.
5. Zorg dat je er maximaal tien overhoudt.
6. Sorteer de waarden op basis van hoe belangrijk de waarden voor jou zijn.
7. Geef elke waarde een cijfer tussen nul en tien, op basis van hoe belangrijk het voor je is.
8. Geef elke waarde daarna een cijfer tussen nul en tien, in hoeverre je inschat dat die waarde ook daadwerkelijk aanwezig is in je leven. Dit kan oplopen naarmate je meer aandacht/tijd/moeite instopt.
9. Daar waar jouw wenselijke cijfer en je daadwerkelijke cijfer ver uit elkaar liggen, is voor jou winst te behalen! Kies één waarde uit en maak dan daarbij, jawel, SMART geformuleerde doelen.

Kan niet misgaan! Happy new year everyone!

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout