Het liefst stop ik al mijn tijd in de ochtend. Omdat ik dan het beste kan werken, de meeste energie heb en het zie als “mijn moment”.

Toch komt het vaak voor dat ik moet haasten op de vroege morgen. Komt je dat bekend voor? Zonde! Want je begint je ochtend zo erg gestresst.

Time for a change! Tijd besparen in de ochtend inclusief een aantal tips. Tijd besparen in de ochtend scheelt een hoop gezeik met jezelf, maar ook voor je medemens. Een vrolijke jij, dat is toch zoveel fijner?

Voornaamste reden dat we gehaast de ochtend doorgaan is gewoon dat je wilt slapen. En dus zo lang mogelijk gaat snoozen. Tot de laatste minuut en dan moet je rennen en vliegen om op tijd te komen.

Wellicht heb je dan iets aan mijn tips. Ik lees vaak dat je de ochtend het beste kunt beginnen met mediteren en/of yoga, maar dat is totaal niet aan mij besteed. Nee, ik doe het liever op een andere manier. Tijd besparen doe ik met de onderstaande elementen.

Een paar rituelen

Plan je ochtend niet vol met rituelen die je elke ochtend moet doen van jezelf. Kies een aantal rituelen uit die je echt nodig hebt om wakker te worden en om je klaar te maken voor de dag.

Je mail bekijken en social media checken zijn elementen die wel even kunnen wachten. Behalve als om 07:00 u mijn selfie online komt. Die mag je wel even liken Het levert mij al veel tijd op als ik in de ochtend niet meteen op mijn beeldscherm ga kijken en pas na mijn workout langs alle apps ga.

Yes! Ik mag nog slapen

Rond 06:05 uur moet ik écht uit bed om mezelf klaar te maken om naar de gym te gaan. Daarom zet ik mijn wekker om 05:40 uur. Deze tip is alleen voor mensen die na een wekkersignaal gewoon weer door kunnen slapen. Dat kan ik dus onwijs goed. Zodra mijn wekker gaat en ik kijk naar de tijd, voelt het hemels: “yes, ik mag nog 25 minuten slapen” en poef, ik ben weer in diepe slaap. Het is eigenlijk jezelf voor de gek houden, maar het werkt optimaal.

Wees voorbereidIk sla er soms in door, maar in de ochtend ben ik heel blij dat ik het gedaan heb. Mijn ontbijt staat klaar (hoef ik alleen nog maar te blenden), mijn sportkleren liggen klaar, mijn tas is ingepakt en zelfs mijn vitamines liggen op tafel zodat ik ze in één keer door kan slikken.

Dat scheelt me denk ik zo’n vijf minuten en op de vroege morgen is dat voor mij echt heeeeel veel tijd. Top tip om meer tijd te besparen in de ochtend.

Wees dus voorbereid. Je gaat het jezelf daardoor alleen maar makkelijker maken.

Kies iets positiefsHoe fijn is het als je weet dat je op mag staan en iets mag doen wat je onwijs leuk vindt?

Voeg iets toe aan je ochtend dat je een heel fijn gevoel geeft. Wedden dat je vanzelf een vrolijker persoon wordt? Ik doe dat bijvoorbeeld door een workout op de vroege morgen. Daar kom ik echt wel mijn bed voor uit.Het kan ook muziek zijn, je ontbijt, je kinderen etc.

Take it easy Haasten vind ik vreselijk. Ik ben liever ergens te vroeg dan dat ik helemaal bezweet aankom, omdat ik in een razend tempo ergens naartoe moest gaan.

Dat vind jij toch ook niet fijn? Houd dat ook in je achterhoofd als je op de snooze knop wilt drukken. Je hebt alleen maar jezelf er mee.