“Hé, je hebt je panty weer aan”, stelde mijn vrouw onlangs vast met een blik op mijn hardlooptight. Jaja, de tight, it’s that time of the year weer. ”

Foto: Domin Meinema.
Ik moest me echt even ergens overheen zetten toen ik voor het eerst zo’n superstrakke maillot aantrok om een eind – in het openbaar! – te gaan hardlopen. Dingen zijn nogal zichtbaar in zo’n legging.

Dat ik niet de enige was die zich daar nogal van bewust was, bleek wel toen een bepaald slag hardlopers shorts over de tight ging dragen. Volgens sommigen, omdat dit voorkwam dat je ballen eraf zouden vriezen. Volgens een overweldigende meerderheid, omdat je gewoon niet wilt dat je zaakje in de etalage ligt. Ongemakkelijk. En ook voor anderen is dat niet prettig, volgens een collega-trainer bij de Vondelgym is dat zelfs ‘eye rape’.

Geen idee waar het vandaan kwam, die trend om shorts over de tight te gaan dragen. Volgens mij gek genoeg vanuit de krachtsport, waar mannen blijkbaar ineens de neiging kregen om hun benen te bedekken. Misschien omdat ze leg day te vaak hadden geskipt?

Overigens is de broek-over-tight-trend onder hardlopers beperkt gebleven tot jonge, recreatieve lopers, niet afkomstig uit de traditionele loopsport. Oudere lopers hebben totaal geen moeite shortloos te gaan, die lijken vaak sowieso de schaamte voorbij, getuige hun neiging om door te blijven lopen in versleten tights, waardoor het klokkenspel niet alleen zichtbaar is, maar ook iets teveel bewegingsruimte krijgt. Sorry voor de visual.

En weet je wat het is met die hele shortstrend? Once you go shorts, you can’t go back. Heb je eenmaal een paar keer met shorts over die panty gelopen, dan is het zonder korte broek over je tight net alsof je in je onderbroek door de publieke ruimte loopt.

Nike heeft vorig jaar een tight op de markt gebracht, die cock ’n balls aan het zicht onttrekt. De Nike Power Speed – voor de liefhebber. En ik zie – ook de modegevoelige – mannen er inmiddels shortloos in rondlopen. Het ongemak is onmiskenbaar. Leuk geprobeerd, Nike, maar once you go shorts…

Zelf zet ik de schroom opzij als ik in het koudeseizoen alleen mijn rondje ga lopen. Het loopt namelijk beduidend lekkerder zonder korte broek over de tight. En zo on the run moeten mensen ook wel echt hun best doen om in je kruis te kunnen kijken. Als ik voor een groep sta om training te geven of anderszins sociaal bezig ben: short over tight, keep it out of sight. Solo rennen: all panty.

Gelukkig is het dragen van die maillot sowieso maar nodig tijdens een kleine minderheid van de runs. Het grootste deel van het jaar is het, ook in Nederland, totaal overbodig om een tight te dragen tijdens je loopje. Mijn tightbeleid: als het onder de 5 graden komt, is het pas tight-tijd. Vriest het en kom je mij alleen tegen, kijk me dan vooral in de ogen.