“Each morning we are born again. What we do today is what matters most.” Buddha.

Wereldwijd hebben mensen van alle leeftijden de yoga tegenwoordig omhelst. Het is populairder dan ooit om jezelf met een yoga practice sterker en flexibeler te maken, balans te vinden, rust en self-awareness, om te kunnen ontspannen en jezelf van binnen en buiten gezond te maken en houden. Maar wanneer je het vergelijkt met allerlei soorten sporten en hobbies, werkt het heel anders. De meeste jongere kinderen zeggen niet dat ze graag op yoga willen, net zoals op voetbal, paardrijden of ballet. Ook de generatie jongeren van nu zijn ook niet de hardcore basis van de yoga community. Veel jongeren doen wel eens een yogalesje, maar doen dat ‘even tussendoor’. Ze zien daar waar ze lichamelijk toe in staat zijn en of ze flexibel zijn, of misschien juist sterk of energiek, maar op jongere leeftijd wordt de diepere laag van de yoga vaak nog niet herkend. Waarschijnlijk vooral omdat aan dat aspect nog niet zo veel behoefte is. Wanneer je bezig bent met de wereld om je heen te ontdekken, nieuwe mensen te leren kennen en uit te vinden hoe groot onze wereld is, duik je nog niet naar binnen. De grooste groep yogis wereldwijd is daarom zo tussen de eind twintig en begin veertig. Zij hebben alle voordelen die ze uit hun practice kunnen halen het beste voor ogen. Toch is het interessante aan yoga dat het je een hoop kan brengen van piep jong tot stokoud.

Kinderen tegenwoordig komen al heel snel in aanraking met een hoop drukte en stress. Alles wat erop school moet gebeuren, maar ook naast school aan hobbies en bezigheden met vriendjes en vriendinnetjes en in de thuissituatie. Het kinderleventje gaat vaak in zo’n sneltreinvaart, dat yoga ze enorm kan helpen af en toe wat af te remmen en zichzelf en hun eigen lichaam te leren kennen, controle te krijgen en sterker te worden. Door kinderen te leren focussen en concentreren en zichzelf aan te voelen leren ze hun eigen mogelijkheden kennen en te ontdekken wat ze zelf te bieden hebben.

Ook wanneer kinderen opgroeien tot tieners kan yoga een hoop hulp bieden om de vele veranderingen in hun leven, lichaam en geest te herkennen en er mee om te leren gaan. Het feit dat de yoga niet gericht is op competitie, maar je je eigen sterke en zwakke kanten leert kennen, leert ze zichzelf en anderen te accepteren, het brengt zelfvertrouwen en veerkracht en het leert ze, zowel fysiek als mentaal, te bouwen aan zichzelf. Zeker wanneer bij tieners het lichaam begint te veranderen is zelfvertrouwen en zelfbewustzijn een enorm fijne tool om sterk en zonder te veel stress door deze periode heen te komen.

De grote uitdaging komt dan, wanneer mensen aan de carrière gaan werken, gezinnen gesticht worden en het leven een soort van vaste vormen aan gaat nemen. Het managen van stress is dan vaak de grootste uitdaging in het drukke bestaan. Je hebt ineens zo veel rollen die je tegelijkertijd waar moet maken en waarin je allemaal de beste wilt zijn, dat burnouts en allerlei lichamelijke en geestelijke ziektes liggen overal op de loer. Deze groep vindt tegenwoordig dan ook het meeste in een regelmatige yoga practice. Het lichaam is nog tot veel in staat en het geeft geestelijk een hoop inzicht en ruimte. Yoga helpt je de balans te vinden tussen lichaam en geest en een toegewijde practice helpt je overzicht te houden over je eigen leven en geeft je een gezond en fit lichaam. Wanneer mensen op deze leeftijd de yoga practice echt ontdekken groeit het vaak uit tot een ware levensstijl. Een fysieke practice, maar ook het spirituele deel en gezondheid van lichaam en geest in de ruimste zin gaan er in mee. Yoga kun je altijd en overal doen. Het kan mee op zakenreis, op vakantie, maar je kunt je practice ook in je eentje thuis op ieder moment van de dag inlassen. Yoga is er altijd om een pas op de plaats te maken, jezelf te ontstressen en te resetten en brengt een enorm inzicht en balans.

Wanneer je een beetje over de drukste periodes in je leven heen bent en je in wat rustig vaarwater terecht komt, komt er daadwerkelijk een moment dat het gaat gebeuren dat het lichaam minder vitaal wordt. De kracht gaat langzaam afnemen en je krijgt sneller pijntjes en blessures krijgen. De lijn die er al die jaren is geweest door hard te werken aan jezelf, gaat niet meer omhoog. Misschien gaat hij zelfs wel naar omlaag en dat terwijl je niets minder doet dan je altijd deed. Dan komt het vooral aan op acceptatie en naar binnen keren. Er ontstaat ruimte om wat dieper in jezelf te gaan graven en wellicht korte metten te maken met wat oud zeer of op zoek te gaan naar meer betekenis in het leven. Op dat moment vinden veel mensen pas echt het meditatieve of spirituele aspect van de yoga en wordt de practice een all-inclusive manier is om lichaam en geest een workout te geven en jezelf gezond, sterk en gefocust te houden.

De drempel van de yoga lijkt voor velen hoog wanneer je echt ouder wordt. Het moeilijkste is het aan de kant zetten van het ego. Je been komt minder ver omhoog of is je rug voelt stijf en alles is anders. Maar dat wil niet zeggen dat je niets meer kan doen. In beweging blijven, gefocusseerd blijven en je eigen lichaam en geest krachtig houden is juist nu van onschatbare waarde. Je bloed moet lekker rond blijven circuleren, net zoals je energie. Rol je matje gewoon uit achter de geraniums. Het is al lang bewezen dat yoga het verouderings-proces vertraagd. Alle kwalen die bij het ouder worden horen, kunnen in kaart worden gebracht en worden aangepakt. Kracht, flexibiliteit en veerkracht kun je zo veel en zo lang mogelijk op pijl houden door een regelmatige practice en door eigen lijf en leden goed in het vizier te houden. Fysiek moet je zeker stapjes terug gaan zetten en daarbij vooral zorgen dat je niet gefrustreerd raakt. Je moet een balans vinden tussen het blijven opzoeken van je eigen grenzen en zacht zijn voor jezelf. Gelukkig is er op oudere leeftijd vaak meer tijd, kun je de snelheid een stuk minderen en zelf proberen te genieten van de aandacht voor jezelf en je eigen gezondheid. Stel jezelf geen doelen in de zin van het leren van bepaalde poses, maar kijken of je jezelf zo lekker mogelijk in je eigen vel kan laten zitten. Er is nooit een reden om geen yoga te doen!

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout