Eerst wordt de teennagel zwart, na verloop van tijd komt ’ie los. Pijnloos. Meestal. Teennagelverlies, het is zo’n dingetje waar ‘ze’ je niks over vertellen als je begint met hardlopen. Weinig glamoureus. Maar wie veel loopt, ontkomt er niet aan. Dus: wil jij je ongeschonden, full on gepedicuurde voeten showen in de zomer, dan doe je er verstandig aan je niet in te schrijven voor een najaarsmarathon. Sorry dat ik hier nu pas mee kom.

Salland Trail 2013.

Wielrenners scheren hun benen, zwemmers gaan helemaal kaal en er zijn hardlopers – I shit you not – die hun teennagels preventief laten verwijderen. Let wel, dit zijn ultralopers voor wie een marathon een opwarmrondje is. Een loszittende nagel kan tijdens een race over meer dan 100 kilometer zoveel ongemak en uiteindelijk verschrikkelijke pijn veroorzaken, dat de meest hardcore kilometervreters voor een rigoureuze oplossing kiezen: eraf met die handel.

‘Hoe dan!?’, vraag je je dan af. Met een chemisch spulletje genaamd fenol. Dit wordt aangebracht op de wortel van de nagel, die vervolgens niet meer aangroeit. Tot zover de wetenschap.

Je kunt als je veel kilometers maakt ook gewoon zorgen dat je teennagels altijd netjes geknipt en anderszins verzorgd zijn. Een te lange nagel beukt tegen de voorkant van je schoen en kan na enige tijd sterven. Knip die nagels ook vooral rond af of vijl ze, want als er iets bloedirritant en heel pijnlijk is, is het een puntje aan de zijkant van je nagel dat prikt in de buurteen.

Nu ik toch al geen reclame aan het maken ben, moet ik het ook nog even hebben over schuren, ‘chafing’, schaafplekken. Tepels, liezen, onderkant rug en – heren – onderkant balzak. Really. Je ontdekt precies waar de danger zones zitten als je na een lange run of na een marathon onder de douche stapt. De oplossing: Vaseline! In ruime mate aanbrengen op genoemde plekken en ‘instead of chafing your dreams, you’ll be chasing ‘em’. En natuurlijk niet gaan hardlopen in katoenen kleding, dat is namelijk vragen om gruwelijke problemen.

Tot zover dit onsmakelijke relaas. Happy runnings!

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout