Okay, nog even over Breaking 2. Je weet wel, die poging op initiatief van Nike om de eerste mens een marathon onder de twee uur te laten lopen. Bijna gelukt! Keniaan en supermens Eliud Kipchoge finishte in 2u00min24s. Dat is ongelooflijk. En dik twee en een halve minuut sneller dan het wereldrecord uit 2014.

Op het Formule 1-circuit in het Italiaanse Monza deden nog twee toplopers mee aan de poging: de Eritrees Zersenay Tadese en de Ethiopiër Lelisa Desisa. Dat zij halverwege al wisten dat het hen niet ging lukken, zegt heel veel over de ijzingwekkende hoogte waarop de lat lag en het zegt alles over Eliud Kipchoge. Deze man is zo ontzettend goed en sterk, fysiek en mentaal.

Maar is het project nu niet gewoon mislukt, geen van de drie is erin geslaagd ‘2 te breken’? Allerminst. Ten eerste kun je ervan uitgaan dat Nike niet enkel aan dit miljoenenproject is begonnen om de grenzen van het menselijke kunnen te verkennen. Nike verkoopt schoenen en sportkleding van en de hoeveelheid exposure die ze met dit project hebben gegenereerd hebben ze de komende tijd nog veel plezier. Reken maar dat de schoenen- en kledinglijn die aan Breaking2 is gekoppeld het lekker zal doen.

Daarnaast is nu duidelijk dat het kan. Als iemand in 2017 de marathonafstand kan lopen in 2 uur en 24 seconden, dan kan het natuurlijk ook in 1u59min59s. Vooraf werd nog even gevreesd dat Kipchoge het zou laten lopen als hij bijvoorbeeld bij kilometer 39 zou zien dat hij niet ging halen. En dat hij dan op 2:02 of zo zou eindigen. Ook knap, maar geen tijd die als opstapje kan dienen voor een sub 2 binnen afzienbare tijd. Kipchoges 2 uur en een beetje kan wel als lokaas dienen. Zo dichtbij!

Wat we ook weten, is dat het nog wel een paar jaar gaat duren voordat iemand sub 2 loopt in een echte marathon. De poging in Monza was natuurlijk alsof er in een laboratorium werd gelopen. En als het Kipchoge, de allerbeste op dit moment, onder die omstandigheden al niet lukt?

Stadsmarathons als die van Amsterdam, Chicago, Berlijn of Londen worden ook strak geregisseerd, maar daar kunnen de omstandigheden nooit zo worden gecontroleerd als op het circuit in Monza. Berlijn kan bijvoorbeeld niet zeggen ‘morgen staat er te veel wind, we gaan overmorgen lopen’, die optie had project Breaking 2 wel.

Toch wil Nike’s concurrent adidas zijn sub 2-poging wel in een stadsmarathon wagen. De schoen, adizero sub2 boost, waarop dat moet gebeuren werd in februari al gelanceerd, nu de loper nog. Op het hoofdkantoor van de Duitsers zal misschien wel een flesje bubbels open zijn gegaan toen Kipchoge net boven de 2 uur bleef.

De Keniaan zal nu eerst zijn vizier op het reguliere wereldrecord zetten. In een echte marathon. Hij mag dan de snelste man over 42,195 kilometer zijn, een officieel wereldrecord op die afstand liep hij nog nooit. Dat hij het kan, hebben we gezien. Nu nog ‘even’ doen.

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout