Blik op oneindig, schouders naar achteren, torso rechtop, armen in een hoek van 90 graden en een mooie actieve knie-inzet. En, niet te vergeten, gehuld in een puntgave outfit. Zo stellen wij ons de rennende ik voor. Maar dan is er de finishfoto of – confronterender nog – de videootjes die bij sommige wedstrijden gemaakt worden. Belastend bewijsmateriaal. Daarop zien we onszelf eerder terug als zeeleeuw op het droge dan als een uit een Nike-commercial weggelopen running model.

Laatste vijf kilometer van de Amsterdam Marathon 2013. Hoe verder in de race, hoe lastiger het is om een met goede vorm te lopen. Kijk maar naar die gast achter me. FOTO: Maarten Borgers

Loopscholing, form drills, techniekoefeningen zijn niet cool. Okay, ze kunnen er cool uitzien als je ze al een jaar of wat doet. Maar wie voor het eerst loopscholingsoefeningen doet, voelt zich een beetje John Cleese in de Monty Python-sketch Ministry of Silly Walks.

Doorzetten heeft zin. Die lopers die je in het park voorbij zweven of de atleten die je op televisie als gazelles ziet bewegen, hebben jarenlang hun oefeningen gedaan. Ze doen ze nog steeds als onderdeel van hun warming up. Kijk:

Iedere form drill benadrukt een specifiek onderdeel van de loopbeweging, vergroot dat onderdeel uit. Grondcontact, knie-inzet, armbeweging; voor iedere fase zijn er oefeningen. Doe je die oefeningen regelmatig en goed, dan ga je technisch beter lopen. Dat betekent dat de kans op blessures kleiner wordt, dat je met dezelfde inspanning sneller loopt én dat je er cool uitziet als je rent! Als dat geen aanmoediging is.

Wie netjes form drills doet like a good boy or girl, krijgt een veel betere controle over zijn lichaam. Je traint lichaam en geest om samen te werken, waarmee je zogezegd ‘neurologische paadjes’ van je hersens naar je lijf aanlegt. De lijdend voorwerpen die training van mij krijgen, zeggen tijdens het doen van drills wel eens dat ze zich een beetje als een paard voelen. Om in die beeldspraak te blijven; loopscholing zorgt ervoor dat je van een boerenknol een dressuurpaard wordt.

Zet je daarom even over de schroom heen en investeer in techniek. Omdat je het waard bent!

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout