Verdriet. Hij liep er al een tijdje mee rond en wist eerst niet goed waar het vandaan kwam. Onbestemd. Op een dag, nadat hij hijgend bovenaan een trap stond, begon het te dagen. Hij had verdriet om hoe hij was geworden. Hij voelde het als hij eraan dacht hoe hij met zijn lijf om was gegaan. Hij was zwaarder dan ooit, nooit gedacht dat hij zo zou kunnen worden. Doodop na een trap te zijn opgelopen. Als zijn zoontje hem knuffelde kreeg die zijn armen niet meer om zijn vader heen.

Foto: Pim Rinkes

De verandering kwam ruim een half jaar geleden. Toen is hij begonnen met hardlopen. Het inzicht in wat hem zo’n klotegevoel gaf, bepaalde dat het tijd was om iets te veranderen, om in actie te komen. Niet omdat het de maandag na een stevig weekend was, niet omdat het 1 januari was. Nee, omdat dít het moment was.

Doelen stellen is mooi en kan heel nuttig zijn. Leuk ook. Maar wil je echt iets veranderen, dan is het goed om te weten waarom je dat wil. Een doel is mooi, maar je wilt vooral onderweg zijn naar een bestemming.

De persoon uit de eerste alinea’s ging hardlopen. Hij kreeg er plezier in. Eerst een paar minuten rennen, een paar minuten wandelen. Toen de eerste twee kilometer onafgebroken, toen vijf kilometer en onlangs kon hij vol trots een screenshot laten zien waarop de route van zijn eerste 10 kilometer prijkte. Die overtollige kilo’s raakte hij kwijt. Heel fijn. Maar hij kreeg veel meer terug dan zijn ‘oude’ lichaam. Plezier in het lopen, zelfvertrouwen en vooral: energie. De kilo’s bleken van ondergeschikt belang. Het allermooiste was dat zijn zoon hem knuffelde en liet weten dat hij zichzelf – met zijn armen om papa – weer een hand kon geven.

Wil jij iets veranderen? Ergens mee stoppen of juist beginnen? Vraag jezelf dan eerst eens af waarom je dat wil. Gewicht verliezen? Waarom? Een marathon lopen? Waarom? Een sixpack of honderd kilo bankdrukken? Waarom?

Ik geloof dat als je het antwoord op die waarom-vraag weet, je het langer gaat volhouden. Kijk voorbij het doel naar wat erachter ligt. Naar de bestemming. Laat die motivatie je brandstof zijn.

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout