Op dit blog deelt Klaas Boomsma zijn liefde voor en kennis van het hardlopen. En hoopt jou te motiveren om ook lekker te gaan lopen.

Weeronline voorspelt 27 graden, KNMI 26 of 27. Warm wordt het zondag hoe dan ook. Je hebt als hardloper een heleboel in de hand, maar over een paar hele bepalende factoren heb je helemaal niets te zeggen. Bijvoorbeeld of er wel of niet twee dagen voor je wedstrijd een kwaadwillende bacil je longen binnenwaait. Of dat je bij de start omver wordt geduwd en er iemand op je knie springt. Of dat de weerprognose een week van tevoren nog een maximumtemperatuur van 20 aangeeft en drie dagen later 26 graden.

Rotterdam 2015. Foto: David Stegenga

Dat betekent dat de marathonloper keuzes moet maken. Nou ja, je moet natuurlijk helemaal niks, maar de gemiddelde Nederlandse langeafstandsloper loopt met zomerse temperaturen sowieso geen persoonlijk record. Probeer je wel ijzerenheinig aan je plan vast te houden dan is de kans groot dat je na 25 kilometer als een natte dweil over de hekken hangt. En dan is die 17,2 kilometer naar de finish nog best ver. Of je hebt een topdag en de warmte vertraagt je maar een beetje. Kan ook.

Rustig starten dus? Ja, rustiger in ieder geval. Ook weer niet te rustig, want dan loop je alleen maar langer in de hitte. Je weet dat het best heel warm kan worden als je je inschrijft voor een marathon op 27 mei en toch had ik niet echt een solide plan B op de plank liggen.

Plan A was – is? – een marathon te lopen in een tijd onder de 3 uur en 15 minuten. Weer een keer sneller dan mijn laatste twee marathons (3:28 en 3:25) en vooral een opstapje naar een marathon in het najaar waarin ik weer eens onder de 3:10 wil lopen, liefst richting of zelfs sneller dan mijn pr (3:04).

Mijn instinct zegt: “Fuck it, de dood of de gladiolen. Gewoon gaan voor die sub 3:15. Wie weet?” Mijn verstand zegt: “Zie deze marathon maar als een lange trainingsloop, geniet van het weer en hou je niet bezig met tijd.” Tja.

Spannend, he? Zondagmiddag weten jij en ik wat het is geworden. Hoe het ook zij, ik heb er weer zin in!