Stel jezelf eens de volgende vraag: “wat zou ik doen als geld geen issue is”.

Wat zou je dan doen?

Uit onderzoek is gebleken dat ca. 80% van de werkende Nederlanders hun baan niet leuk vindt. De kans is dus vrij groot dat jij werk doet dat je eigenlijk niet wil doen. Welk werk je wel wil doen, weet je niet. En als je het wel weet, dan zie je vooral obstakels om dit te gaan doen: het verdient minder, het is te ver weg van je woonplaats, waar je nu werkt is eigenlijk ook zo slecht niet. Met andere woorden: je verzint allerlei redenen om te blijven waar je nu bent, en jouw gestelde doelen zijn negatief geformuleerd.

Het probleem daarmee is dat het menselijk brein heeft moeite met het woordje ‘niet’. Wanneer je tegen een kind zegt: ‘niet doen’ of ‘dat mag niet’ of ‘dat is niet erg’, vertaalt het kinderbrein dit als ‘doen’, ‘mogen’ en ‘dat is erg’. Het volwassen brein werkt nog steeds op die manier.

Hoe kan dat?

Een negatief geformuleerd doel (of een ‘fix’) is nauwelijks stimulerend en trekt je naar deze negatieve uitkomst toe. Daarom werkt het doel ‘ik wil afvallen’ niet. Het is negatief geformuleerd. Hetzelfde geldt voor ‘ik wil niet dun zijn, niet arm, niet ongelukkig, etc. etc.’ Een ander voorbeeld: demonstraties zijn meestal negatief geformuleerd en werken daarom nauwelijks. Neem een demonstratie tegen geweld. Hoe meer je tegen geweld bent, hoe meer je ervan gaat zien en hoe meer je ervan naar je toe zal trekken, met je gedachten. Ergens ‘tegen zijn’ brengt je alleen maar dichter bij hetgeen waar je tegen bent.

Dus met weten wat je vooral niet wil, is de kans groot dat je dat blijft doen, ondanks dat je dat niet wil doen. Het is je comfortzone geworden.

Wat werkt dan wel?

Ter illustratie van wat wel werkt een voorbeeld. Stel dat een topsporter bang is om te verliezen. Deze angst kan motiveren, door die angst om te zetten naar het positief tegenovergestelde. Simpel gezegd zou dat zijn: winnen. Maar als je het zo formuleert, is het een ‘fix’, een ‘reparatie’ van iets dat je niet wil. Een fix als doel, motiveert niet sterk.

Natuurlijk zal winnen iets zijn wat topsporters willen. Maar omdat alle topsporters dit willen, klinkt het niet persoonlijk en inspirerend. En dat is wel nodig wil je elke dag weer je doelen nastreven en hier hard voor werken. Om daartoe in staat te zijn hebben ze vaak hogere, meer zingevend geformuleerde doelen. Een doel van Michael Jordan was bijvoorbeeld ‘pursuit of excelence’. In alles wat hij deed wilde hij excelleren. Of het nou basketbal was, of honkbal of een kaartspel.

De wil om elke dag weer energie te besteden zal sterker worden wanneer je die energie besteedt aan een jouw eigenbelang overstijgend doel, op basis van een aantal persoonlijke waarden. Met toewijding aan een hoger doel, op basis van die waarden, creëer je energie.

De meeste mensen vragen zich echter niet vaak af wat hun doelen en waarden zijn. Vaak doen ze dit pas in een latere fase van hun leven, of bij zware tegenslagen, zoals een ziekte of een burnout. Pas dan kom je achter het belang van deze spirituele energie. Het is namelijk deze spirituele energie die ervoor zorgt dat je kan doorgaan, ook wanneer je er fysiek doorheen zit.

Vraag jezelf nou nog eens af: wat is het dat jij wil? Wat zijn jouw doelen? Wat zijn jouw waarden? Het werkt goed om een stuk of 4 waarden te nemen, en dagelijks daarop te reflecteren of en hoe je die naleeft. En vraag je tenminste maandelijks af wat jouw doelen zijn. Je zal zien dat dit je energie gaat opleveren.

Hulp nodig bij het stellen van jouw doelen en waarden? Je kan me altijd bellen of mailen voor een coachgesprek.

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout