Als Usain Bolt in Swifterbant was geworden, was hij niet de sprinter geworden die hij nu is, waarschijnlijk was hij dan niet op atletiek gegaan. En als hij niet een vuur in zich had branden dat hem opstookt om de beste te willen zijn, had hij nooit geschitterd op drie Olympiades achter elkaar. Ook is Bolt de supermens die hij is, omdat hij in dit lijf geboren is en tenslotte is Usain de snelste mens op aarde omdat trainers hem af en toe een schop onder zijn kont gaven, hem vertelden hoe hij moest trainen en zorgden dat hij op de juiste momenten in vorm was.

Aanleg, intrinsieke motivatie, gelegenheid en richting. Volgens de legendarische Amerikaanse hardloopcoach Jack Daniels zijn dat, op volgorde van belang, de factoren die het succes van een sporter bepalen. In de atleten die we deze weken met een grote glimlach op hun gezicht medailles in ontvangst zien nemen, zijn die vier ingrediënten verenigd.

“Don’t waste your time wishing for things you don’t have. Do your best with what you do have.” Dat voegt die wijze Daniels er nog aan toe. Zijn ervaring is dat atleten die heel gemotiveerd zijn het vaak nog verder schoppen dan grote talenten die minder zin hebben om hard te werken. Kijk, dat biedt hoop voor ons gewone stervelingen!

Het mooie van recreatief sporten is natuurlijk dat je helemaal geen talent nodig hebt. Zo lang je plezier hebt in wat je doet, bereid bent om er energie in steken, in de gelegenheid bent er tijd voor vrij te maken en er iemand is die je wat aanwijzingen geeft, kun je een prachtige sportcarrière opbouwen. Een loopbaan die vele malen langer is dan die van de gemiddelde topsporter. Je wordt niet naar huis gestuurd als je de stad in bent geweest en als je slecht presteert, is er niemand die zich daar heel druk over maakt.

En ondertussen mag jij je in je hoofd Usain, Sanne, Sharon, Ferry of Marit wanen. Hoe leuk is dat? Kom op, aan de slag!