Tussen de lopers met mutsen, jassen en regenponcho’s aan stond een Japanner in een hempie.

Het kwam met bakken uit de hemel en de harde wind maakte dat het voelde als min 1 bij de start van de Boston Marathon in het stadje Hopkinton. Het startschot ging en daar schoot Yuki Kawauchi als een pijl uit de boog voor de andere lopers uit. In z’n hemd. Met een vreemd loopje. Keihard heuvelaf. “Around 10 km someone’s gonna hand him a piano to carry”, voorspelde een doorgewinterde commentator, vooruitlopend op de ontmoeting die de Japanner ongetwijfeld zou hebben met de man met de hamer.

(Photo: Reuters uit The Star Online)

Niet lang daarna werd Kawauchi weer ingelijfd door het peloton toplopers. Onherkenbaar waren ze, de Kenianen en de Ethiopiërs én Nederlander Abdi Nageeye. Petjes op, windjacks aan. De Amerikaanse ster Galen Rupp zag eruit alsof hij een bank ging overvallen. Tot zover de avonturen van die kamikazeloper, dacht ik.

Na een dik half uur was er een Afrikaan zo overmoedig om zich los te maken uit het pak en het noodweer tegemoet te rennen. Wie kwam daar achter hem aan? Juist. Yuki.

Inmiddels waren alle hardloopaccounts op Twitter en menig hardloopvolger in hun spoor aan het googelen geslagen. Wie was deze Japanner? Yuki Kawauchi had een fulltime baan als ambtenaar en geen sponsors. Deze marathon bleek niet zijn eerste van dit jaar in Massachussetts. Kawauchi had in januari de piepkleine Marshfield Marathon op zijn naam geschreven. Het was toen -17 graden en in Marshfield wisten ze niet wat ze zagen toen de Japanner daar in 2:18 over de finish kwam.

Maar er was meer. Hij liep tot Boston zelfs al drie marathons in 2018. Deze editie van de oudste, moderne marathon ter wereld was al de 76e die hij liep in een tijd onder de 2:20. Zijn persoonlijk record is de 2:08:14 die hij in 2013 liep in Tokyo. Nee, Yuki is bepaald geen pannenkoek en als iemand in deze groep lopers de marathon kende, dan was dat deze kilometervreter wel.

Kawauchi werd nogmaals ingerekend door de achtervolgende groep. En weer ging hij in de achtervolging toen de Keniaan Kirui er vandoor ging. Kirui bleef lang aan kop, maar de Japanner gaf niet op. Dat zal je inmiddels niet meer verbazen.

Kawauchi bleef maar gaan, kreeg Kirui in het vizier, ging hem voorbij en finishte tweeënhalve minuut voor de Keniaan.

Hoera voor Yuki Kawauchi. Hoera voor de smaakmakers, voor de zonderlingen, de doorzetters en de dromers!