Hoeveel zin ik heb om op zondag 21 augustus om 14:30 uur naar de olympische marathon te kijken? Niet normaal zoveel!

Eliud Kipchoge, de filosoof.
Ja, natuurlijk wil ik ook Dafne, Usain en Churandy zien sprinten. Ook ben ik heel benieuwd of Sifan goed genoeg is voor een medaille. Maar boven alles kijk ik uit naar 21 augustus als de mannen de marathon lopen.

Marathons tijdens wereldkampioenschappen of Olympische Spelen zijn veel leuker om naar te kijken dan de tot in de puntjes geregisseerde stadsmarathons als die van New York, Berlijn, Amsterdam, Londen of Rotterdam. Tijdens wk’s of olympiades moet er namelijk echt geracet worden, gecalculeerd, tegenstanders getest, gedemarreerd en gebluft. Aan de meet ligt geen prijzengeld voor een wereld- of parcoursrecord, er lopen geen hazen mee; alleen het eremetaal telt.

Kipchoge is zonder twijfel de beste marathonloper van dit moment.

Torenhoog favoriet is de Keniaan Eliud Kipchoge, de man die afgelopen april in Londen 8 seconden tekort kwam voor het wereldrecord. Kipchoge die zeven keer aan de start van een marathon stond en zes keer als eerste over de finish kwam – een keer werd hij tweede. Zijn langzaamste marathon liep hij in 2:05,30, zijn snelste in 2:03,05. Kipchoge is zonder twijfel de beste marathonloper van dit moment. En mocht er toch nog iemand twijfelen aan de grootheid van ‘de Filosoof’, dan is daar met een gouden plak wel korte metten mee gemaakt. Wat zou dat mooi zijn en wat gun ik het die man.

Tussen al het Keniaanse en Ethiopische geweld loopt ook nog onze Abdi Nageeye. Kan hij nog iets moois doen in Rio? Een toptienklassering misschien?

En dan is er een heel gevarieerd trio Amerikanen. Galen Rupp, die in Londen zilver won op de 10km, liep in februari voor het eerst in zijn leven een marathon. In Rio loopt hij zijn tweede, maar eerst werkt hij nog de 10km af op 14 augustus. De tweede Amerikaan, Meb Keflezighi, won zilver op de Olympische marathon van 2004 en werd vierde in 2012. Stylist Meb is inmiddels 41 en nog steeds de op een na beste Amerikaanse marathonloper. Tijdens de Amerikaanse kwalificaties werd Meb helemaal gek van Galen; hij vond dat die veel te dicht bij hem bleef lopen. “Dit is geen atletiekbaan, je hebt ruimte zat!” De derde man is de mormoon Jared Ward. Deze besnorde oerconservatief en universitair docent ziet eruit als een politieman uit een eighties film. It’s an odd bunch.

En zo staan er nog tientallen verhalen in de vorm van marathonlopers aan de start. Men mag dan van sprinters vinden dat het zulke karakters zijn, echte zonderlingen vind je op de marathon. Kijken!

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout